Kerajaan Sedia Dana RM8 Juta Untuk Perniagaan Francais - Semasa | mStar

Kerajaan Sedia Dana RM8 Juta Untuk Perniagaan Francais

BERA: Kerajaan memperuntukkan dana berjumlah RM8 juta sebagai pinjaman kepada usahawan untuk menjalankan perniagaan francais.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata dana berkenaan bertujuan membolehkan lebih ramai rakyat terutamanya golongan muda menyertai bidang perniagaan francais.

"Sehingga ini sebanyak RM1 juta pinjaman telah pun diluluskan kepada 60 usahawan bagi menjalankan perniagaan francis di seluruh negara," katanya kepada pemberita selepas program Jelajah Francais Malaysia di Kerayong dekat sini, Ahad.

Ismail Sabri berkata pinjaman diberikan antara RM10,000 hingga RM50,000 dengan syarat usahawan terbabit mendapat perakuan daripada pihak francaisor terlebih dahulu.

Beliau berkata kerajaan menyasarkan seramai 200 lagi usahawan akan diberikan baki pinjaman dana berkenaan.

"Kita amat berharap lebih ramai golongan muda dan peniaga menyertai bidang perniagaan francais di masa akan datang kerana menjanjikan pulangan yang lumayan," katanya.

Beliau berkata sehingga ini seramai 5,315 francaisi telah didaftarkan dengan 576 francaisor yang mana sebahagian besarnya menjalankan perniagaan berasaskan makanan.

Dalam perkembangan berkaitan Ismail Sabri berkata Akta Francais akan dipinda tahun depan bagi membolehkan usahawan yang menjalankan perniagaan francais itu terjamin dan tidak dikenakan bayaran yang terlalu mahal oleh francaisor.

"Walaupun pada masa kini usahawan kecil francais menjalankan perniagaan secara baik dengan segala kemudahan termasuk pengiklanan disediakan, namun ada sesetengah francaisor mengenakan caj bayaran yang mahal kepada mereka," katanya.

Katanya pindaan akta tersebut yang akan dibentangkan di Parlimen pada Mac depan dilihat akan lebih menjamin usahawan terbabit. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain