RM20j Bantu Tujuh COE Berpotensi - Semasa | mStar

RM20j Bantu Tujuh COE Berpotensi

PUTRAJAYA: Tujuh Pusat Kecemerlangan (CoE) Berpotensi dikenal pasti daripada 297 CoE di pusat-pusat pengajian tinggi di seluruh negara, yang akan mendapat dana RM20 juta bagi membantu ia mencapai tahap Pusat Kecemerlangan Pengajian Tinggi (HICoE) pada masa akan datang.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ia melibatkan 10 universiti, dan insentif sebanyak RM2 juta akan diberikan bagi sebuah universiti sekali sahaja, sebagai tanda sokongan kementerian untuk melonjakkan keupayaan dan pencapaian CoE berpotensi dalam bidang tujahan masing-masing dengan mulanya di platform nasional.

"Di samping itu, ketujuh-tujuh CoE berpotensi itu juga akan dipandu arah dan dipantau pelan tindakan program penyelidikannya oleh kementerian melalui satu Jawatankuasa Sepakaran bagi memastikan keberhasilan yang disasarkan selain mampu memperoleh pengiktirafan penuh sebagai HICoE pada masa akan datang.

"Saya juga berharap agar CoE Berpotensi yang diumumkan pada hari ini akan mula mengorak langkah proaktif untuk turut bekerjasama dengan institusi-institusi penyelidikan tempatan yang lain serta menjalin kerjasama dengan pihak industri terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan syarikat berkepentingan kerajaan (GLC) agar penemuan atau produk penyelidikan yang dihasilkan dapat dipasarkan dengan lebih cepat melalui perkongsian pintar yang terjalin," katanya pada majlis pelancaran CoE Berpotensi 2011 di sini, Jumaat.

Mohamed Khaled berkata, lima CoE sedia ada yang berpotensi untuk diupayakan termasuk Institut Oseanografi dan Sekitaran (INOS) Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang berkepakaran tinggi dalam bidang sains marin, Photonics Research Centre (PRC) Universiti Malaya (UM) yang memfokus kepada bidang sistem optik dan Centre for Research in Nanotechnology and Catalysis (NANOCEN) UM yang memberi tumpuan kepada bidang katalisis.

Beliau berkata, dua lagi CoE sedia ada adalah Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (LESTARI) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang merupakan sebuah institusi penyelidikan multi-disiplin iaitu memberi tumpuan kepada mengimbangi isu pembangunan dan alam sekitar serta Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) UKM yang diberi peranan sebagai titik fokus untuk mewujudkan hubungan dengan institusi luar negara seperti Jabatan-jabatan Pengajian Melayu dalam usaha untuk menentukan strategi bagi memantapkan pengajian Bahasa Melayu.

Sementara itu, bagi memperkukuhkan tahap dan mutu penyelidikan berasaskan teknikal, Centre of Excellence for Malaysian Technical University Network (CoE MTUN) akan dibangunkan dengan kerjasama empat buah universiti teknikal awam di negara ini iaitu Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Universiti Teknikal Melaka (UTeM), Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), dan akan memfokuskan pembangunan kekuatan kepakaran dalam bidang Kejuruteraan Termaju dan Sains Gunaan, katanya.

Mohamed Khaled berkata, sebuah lagi CoE iaitu Pusat Kecemerlangan Perkhidmatan dan Penyelidikan Neurosains (PKPPN) di Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Kelantan, akan dibangunkan memandangkan bidang neurosains merupakan bidang kritikal yang sedang diberi tumpuan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), International Brain Research Organisation (IBRO) dan Society for Neuroscience (USA) yang mengiktiraf dekad 2010 hingga 2020 sebagai dekad minda.

"Pada masa ini, USM Kampus Kesihatan ini telah mengorak langkah dengan melakukan beberapa pembaharuan dalam bidang neurosains, antaranya pembedahan menggunakan peralatan berkomputer yang canggih dan pembedahan otak yang dijalankan secara sedar, penggunaan peralatan untuk memberi diagnosis bagi pesakit-pesakit sawan menggunakan neuroinformatik, melakukan rawatan lumpuh saraf tunjang menggunakan kaedah sel tunjang serta mencari ubat-ubatan baru bagi mengurangkan sakit sawan dan memulihkan daya ingatan.

"Dengan bantuan ini ia diharap dapat memberikan perkhidmatan bertaraf dunia dalam bidang rawatan angin ahmar, kanser otak, kecederaan otak akibat kemalangan dan lain-lain penyakit berkaitan otak kepada orang ramai," katanya.

Dalam sidang berita selepas itu, Mohamed Khaled berkata enam CoE yang dinaiktaraf sebagai HICoE pada tahun lalu telahpun menunjukkan impak positif di mana 90 modal insan di peringkat tinggi seperti doktor falsafah (PhD) dan penyelidik utama telah dihasilkan, selain 146 penerbitan berimpak tinggi, 56 peluasan jaringan dan kerjasama serta 17 inovasi telah dihasilkan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain