Badan Kebajikan Beroperasi Seperti Perniagaan Bagi Memperoleh Dana - Semasa | mStar

Badan Kebajikan Beroperasi Seperti Perniagaan Bagi Memperoleh Dana

PUTRAJAYA: Badan-badan kebajikan kini melakukan perubahan terhadap model perniagaan mereka ekoran perlu bersaing antara satu sama lain untuk memperoleh sumbangan orang ramai.

Badan-badan amal ini terpaksa menggunakan amalan korporat sebagai usaha untuk meyakinkan penderma bagi menyokong perjuangan mereka.

Selain bersifat telus dalam aktiviti mereka, badan-badan amal kini mengalihkan perhatian kepada rangkaian sosial, pameran bergerak dan mengadakan kerjasama dengan pertubuhan-pertubuhan lain bagi mendapatkan dana.

Ini menyebabkan para penderma benar-benar ingin mengetahui ke mana wang sumbangan mereka digunakan terutama ketika diberikan pada waktu yang sukar.

Badan-badan amal turut sukar mendapat sokongan derma daripada syarikat-syarikat korporat yang bertindak untuk mengurangkan kos ekoran ketidaktentuan ekonomi pada masa akan datang.

Aktivis hak asasi kanak-kanak, Dr Hartini Zainuddin berkata, ‘rahsia’ bagi mendapatkan sokongan penderma adalah bersikap telus dan sentiasa mengadakan kerjasama erat dengan mereka.

Beliau berkata, banyak organisasi bimbang terhadap kekurangan dana tetapi tidak mengetahui apakah kesilapan dalam pendekatan mereka untuk menarik penderma.

“Rakyat Malaysia tidak lagi mengeluarkan wang dari poket mereka hanya untuk satu faktor pada satu masa semata-mata.

“Penderma ingin tahu bahawa kita bukan hanya melakukan kerja-kerja amal tetapi turut terlibat dalam pelaburan sosial jangka panjang,” kata Dr Hartini yang mengasaskan sebuah rumah perlindungan kanak-kanak, Rumah Nur Salam di kawasan panas Chow Kit, Kuala Lumpur.

Beliau menambah, menyalahkan punca kekurangan sumbangan orang ramai disebabkan oleh keadaan ekonomi yang merudum hanya sebagai ‘alasan mudah’.

Dr Hartini berkata, organisasi tidak berorientasikan keuntungan membantu menjadikan penderma sebagai sebahagian daripada perjuangan mereka.

Badan amal boleh menyediakan akses mudah bagi memaklumkan perjalanan aktiviti mereka menerusi laman web dan Facebook.

Rumah Nur Salam mendapat perhatian media lebih daripada sekali berikutan mendapat sokongan daripada organisasi-organisasi besar menerusi program-program tanggungjawab sosial korporat mereka.

Pesuruhyata Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), James Nayagam yang juga merupakan bekas Pengarah Eksekutif Shelter Home berkata, adalah penting bagi badan bukan berioentasikan keuntungan untuk berusaha mengekalkan kerjasama dengan para penderma agar berminat dengan aktiviti-aktiviti mereka.

Jelasnya, antara cara yang boleh dilakukan ialah menerusi menyediakan laporan tahunan dan laporan kewangan yang diaudit kepada penderma.

“Mereka (penderma) perlu ditunjukkan bahawa anda tidak hanya berminat dengan wang mereka,” katanya.

Walaupun masih ramai rakyat Malaysia yang berhati mulia namun kekangan kewangan menyebabkan banyak badan amal terpaksa bergantung pada sumbangan orang ramai.

Pengarah Eksekutif Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO), Ivy Josiah berkata, jumlah derma yang diterima telah menurun dari RM36,000 pada tahun 1998 kepada kira-kira RM10,000 tahun ini.

"Syarikat-syarikat besar telah mengubah program tanggungjawab sosial mereka selepas kira-kira tiga tahun ia tidak banyak membantu.

"Syarikat-syarikat ini mahu memperuntukkan kewangan untuk sebab-sebab lain. Kami memahami perkara ini. Justeru, kami perlu menggunakan pendekatan dengan menemui orang ramai,” katanya.

Pengurus Program Persatuan Tindakan Wanita, Betty Yeoh berkata, derma yang diterima kepada organisasi menurun sejak dua hingga tiga tahun lalu.

"Kebiasaannya, orang akan menderma sebanyak RM5,000 namun kini hanya kira RM1,000," katanya.

Tambahnya, keadaan itu menyebabkan organisasinya perlu bekerja keras berganda untuk mendapatkan penderma baru.

Beliau turut mengakui kekurangan sumbangan daripada penderma kemungkinan disebabkan oleh keadaan ekonomi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain