Spesies Burung Enggang Yang Sudah Lama Tidak Kelihatan Ditemui Di Ulu Muda Padang Terap - Semasa | mStar

Spesies Burung Enggang Yang Sudah Lama Tidak Kelihatan Ditemui Di Ulu Muda Padang Terap

ALOR SETAR: Sejenis burung enggang yang sudah sekian lama tidak kelihatan akhirnya muncul terbang di kawasan rimba Ulu Muda di Padang Terap di sini menjadikannya satu daripada dua tempat sahaja di Malaysia di mana burung jenis itu boleh ditemui.

Sepasang burung berkenaan dikenali sebagai 'Rhyticeros Corrugates' juga dipanggil enggang 'kerut atau kedut' adalah antara 10 jenis unggas terbang berada dalam kumpulan itu yang boleh dijumpai di negara ini.

Pengarah Earth Lodge's Sdn Bhd, Hymeir Kamarudin dalam satu kenyataannya di sini berkata, sepasang burung itu telah kelihatan di ruang Sungai Muda dekat rumah persinggahan Earth Lodge di Kuala Labua, Ulu Muda. Katanya, dengan menggunakan teropong, unggas itu dapat dilihat beberapa saat terbang di kawasan sungai tersebut oleh penghuni rumah persinggahan itu terdiri daripada pemerhati-pemerhati burung yang terkemuka.

Beliau berkata, pemandangan tersebut sangat bermakna kerana sebelum ini hanya Ulu Muda sahaja diketahui satu-satunya kawasan di mana jenis enggang yang jarang ditemui dan terancam di dunia ini dapat dilihat dengan jumlah yang banyak.

"Burung ini dengan dada, sayap dan separuh bahagian atas ekor panjangnya berbulu hitam berbadan kecil berbanding jenis enggang yang lain telah meyakinkan pemerhati burung sebagai enggang kerut atau kedut," kata Kymeir.

Menurut beliau, kawasan rimba berkenaan menjadi tempat yang semakin popular di kalangan pemerhati burung tempatan dan luar negeri sebagai destinasi penting untuk melihat burung.

Hymeir berkata, Birdlife International bersama pertubuhan rakan di Malaysia, Persatuan Alam Malaysia (MNS) telah menyenaraikan Ulu Muda sebagai satu kawasan penting bagi burung dalam buku 'Directory of Important Bird Areas in Malaysia - Key Sites for Conservation' terbitannya pada tahun 2007.

"Sehingga kini, 260 jenis burung dikatakan terdapat di Ulu Muda. Dengan kesemua 10 jenis burung enggang dicatatkan berada di situ.

"Ulu Muda sekarang menjadi kawasan pemeliharaan biodiversiti dan eko pelancongan yang semakin penting," katanya lagi.

Kawasan Ulu Muda juga menjadi kawasan tadahan penting yang membekalkan air masuk ke empangan Ahning, Pedu dan Muda.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Umno Cabar DAP Letak Calon Melayu Di Kelantan

Artikel Berkaitan

default image

ADUN Tendong Meninggal Dunia

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

BN, PAS bentuk kerajaan baharu di Johor