Program TUKAR Hampir Capai Sasaran Di Pahang - Semasa | mStar

Program TUKAR Hampir Capai Sasaran Di Pahang

KUANTAN: Program Transformasi Kedai Runcit (TUKAR) di Pahang hampir berjaya mencapai sasaran dengan 76 peratus premis telah beroperasi setakat ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan dan Koperasi Pahang, Datuk Ishak Muhamad.

Beliau berkata sehingga Oktober lepas, 32 premis yang terlibat dengan projek TUKAR telah siap dan beroperasi daripada sasaran 42 premis bagi tahun ini.

"Daripada jumlah itu, daerah Maran mencatatkan enam premis; masing-masing lima di Kuantan, Pekan dan Bera; masing-masing tiga di Rompin dan Lipis, dua di Temerloh dan masing-masing satu di Raub, Bentong dan Jerantut," katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri, Khamis ketika menjawab soalan Wan Salman Wan Ismail (BN-Jengka) berhubung jumlah dan cadangan baru bagi premis TUKAR dan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M).

Bagi KR1M pula, Ishak berkata, Pahang menyasarkan tiga premis yang dijangka memulakan operasi menjelang akhir tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Sains , Teknologi dan Inovasi Pahang Datuk Mohd Sharkar Shamsudin pula berkata 26,127 unit Netbook telah diagihkan kepada pelajar sekolah menengah yang layak di Pahang sejak Ogos 2010.

Beliau berkata Pahang akan menerima peruntukan yang lebih besar pada tahun depan iaitu sebanyak 52,500 unit Netbook.

"Program pengagihan Netbook ini turut menyumbang kepada peningkatan kadar penggunaan Internet di mana peratusan pemilikan jalur lebar bagi isi rumah di Pahang meningkat daripada 44.5 peratus pada Januari 2011 kepada 49 peratus sehingga November," katanya ketika menjawab soalan Datuk M. Davendran (BN-Sabai).

Menjawab soalan tambahan Datuk Wan Amizan Wan Abdul Razak (BN-Tahan) berhubung kesukaran mendapat liputan jalur lebar terutama di kawasan pedalaman, Mohd Sharkar berkata, pengguna boleh melayari Internet di lokasi-lokasi yang mempunyai akses di kawasan tersebut seperti perpustakaan desa, sekolah dan lokasi "wifi hotspot" yang disediakan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

RUM Cadang KTMB Dijadikan Agensi Kerajaan

default image

Naib Presiden Pas Nafi Nik Aziz Nazak

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser