Blueprint Pelancongan Langkawi Perlu Sokongan Penduduk Tempatan:Najib - Semasa | mStar

Blueprint Pelancongan Langkawi Perlu Sokongan Penduduk Tempatan:Najib

LANGKAWI: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata sokongan daripada rakyat Langkawi secara menyeluruh amat diperlukan bagi menjayakan inisiatif yang terkandung dalam Blueprint Pelancongan Langkawi yang dilancarkan pada Khamis.

Perdana Menteri berkata tanpa sokongan penuh rakyat, hasrat untuk melihat Langkawi bergerak ke arah yang lebih baik mungkin tidak akan kesampaian.

"Pelan ini akan membawa perubahan yang besar kepada rakyat Langkawi. Ia akan bawa lonjakan kepada masa depan Langkawi," katanya dalam ucapan ringkas pada majlis perasmian tapak projek Kilim dan Pusat Discovery Geopark di jeti Kilim di sini pada Khamis.

Beliau berkata inisiatif-inisiatif yang terkandung dalam pelan terperinci itu bukanlah hanya sebutan berbaur politik, sebaliknya merupakan janji kerajaan kepada rakyat Langkawi.

Katanya, janji itu diterjemahkan dalam bentuk perancangan teliti dan sistematik yang disokong peruntukan sebanyak RM420 juta seperti diumumkan dalam belanjawan 2012 yang dibentangkan Oktober lepas.

Najib berkata, apabila transformasi yang bakal dilakukan itu berjaya, ia bukan sahaja akan menjadikan Langkawi lebih maju, malah seluruh penduduk akan mendapat manfaat daripadanya.

Pengurus Perancangan dan Pembangunan Lembaga Pembangunan Langkawi (Lada), Dr Noor Yazan Zainol berkata, projek Kilim dan Pusat Discovery Geopark merupakan sebahagian daripada inisiatif yang terkandung dalam Blueprint Pelancongan Langkawi itu.

Projek membabitkan kawasan seluas 3.84 hektar itu menumpukan kepada empat projek utama iaitu menaik taraf kemudahan di jeti Kilim dan kemudahan di kawasan paya bakau, pengalihan kemudahan nelayan di jeti dan Discovery Centre.

Noor Yazan berkata, Discovery Centre akan berfungsi sebagai arkib serta pusat rujukan mengenai geopark di negara ini khususnya di Langkawi.

"Pengisian pusat ini akan diterapkan dengan segmen geologi, flora dan fauna, sosio budaya dan antarabangsa," katanya.

Projek yang akan bermula Februari tahun depan itu bernilai lebih RM20 juta dan dijangka siap dalam tempoh dua tahun. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

RUM Cadang KTMB Dijadikan Agensi Kerajaan

default image

Naib Presiden Pas Nafi Nik Aziz Nazak

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain