Saman Syabas Terhadap MB Selangor Capai Penyelesaian - Semasa | mStar

Saman Syabas Terhadap MB Selangor Capai Penyelesaian

KUALA LUMPUR: Saman fitnah berhubung program Tabung Budi yang dibawa Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) terhadap Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Rabu, mencapai penyelesaian.

Hakim Mahkamah Tinggi Amelia Tee Hong Geok Abdullah mencatatkan terma penyelesaian oleh kedua-dua pihak dalam kamar.

Peguam Firdaus Husni, yang mewakili Abdul Khalid, memberitahu pemberita bahawa kedua-dua pihak telah mencapai satu persetujuan bagi menyelesaikan perkara itu.

"Plaintif (Syabas) menarik balik tindakan itu. Hari ini kedua-dua pihak mencapai persetujuan untuk menyelesaikan tindakan itu (saman)," katanya.

Peguam S.Ravindran yang mewakili Syabas memberitahu pemberita bahawa perbincangan diadakan antara kedua-dua pihak berhubung penyelesaiannya pada Isnin apabila saman itu didengar di hadapan Hakim Amelia.

"Saman itu tidak akan diteruskan lagi, perkara itu telah selesai," katanya.

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan terma penyelesaian, dengan berkata ia adalah sulit.

Seorang lagi peguam Cheng Chang Chai berkata empat saksi plaintif telah memberi keterangan semasa perbicaraan, yang bermula pada 24 November manakala defendan masih belum memulakan kesnya.

Syabas memfailkan saman terhadap Abdul Khalid pada Januari tahun ini, dengan mendakwa bahawa Abdul Khalid telah mengeluarkan kenyataan fitnah terhadap syarikat dalam sidang akhbar pada 22 November tahun lepas berhubung program Tabung Budinya.

Dalam kenyataan tuntutannya, Syabas berkata kenyataan fitnah dibuat Abdul Khalid diterbitkan dalam satu artikel bertajuk "Tarik Balik Lesen Syabas - Khalid", yang dikeluarkan Bernama pada hari yang sama, dan Harian Metro pada 23 November.

Syabas berkata kenyataan Abdul Khalid boleh membawa makna bahawa Syabas telah menipu orang ramai dengan program Tabung Budinya. Syarikat konsesi itu menuntut ganti rugi, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Abdul Khalid dalam kenyataan pembelaannya, berkata Syabas tidak mempunyai locus standi untuk memfailkan saman fitnah kerana ia dibuat dalam satu majlis awam dan beliau tidak bertanggungjawab dengan laporan media yang diterbitkan oleh pihak ketiga. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain