Kes Liwat: Mahkamah Tetapkan 12 & 13 Disember Tarikh Baru Penggulungan Hujah

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini menetapkan 12 dan 13 Disember ini sebagai tarikh baru penggulungan akhir hujah pembelaan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan tarikh baru itu selepas menemui pihak pendakwaan dan pembelaan di kamarnya hari ini setelah peguam yang mengetuai pihak pembelaan, Karpal Singh menulis kepada mahkamah memohon perkara itu ditangguhkan ke Isnin ini.

Karpal ketika ditemui di kompleks mahkamah itu berkata Mohamad Zabidin telah melapangkan tarikh 8 dan 9 Disember yang ditetapkan sebelum ini.

"Hakim membenarkan permohonan kami selepas bantahan keras pihak pendakwaan di mana Timbalan Pendakwa Raya Wong (Wong Keng kiat) menegaskan bahawa masa yang diberikan mencukupi untuk pihak pembelaan dan tiada alasan kukuh untuk pelanjutan," kata Karpal Singh.

Bagaimanapun, kata beliau pihak pembelaan memerlukan lebih masa terutamanya untuk menyediakan transkrip nota perbicaraan membabitkan dua saksi pakar dari Australia iaitu pakar DNA Dr Brian Leslie McDonald dan pakar forensik Dr David Lawrence Noel Wells.

Ini merupakan tarikh ketiga yang ditetapkan mahkamah, selepas tarikh asal pada 23 dan 24 November setelah pihak pembelaan memohon lanjutan masa bagi memfailkan hujahan selepas mereka menyatakan tidak dapat menyiapkan transkrip nota perbicaraan.

Anwar, 64, sedang dibicara berhubung tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 26, di Kondominium Desa Damansara di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Emas Maut Jatuh Pokok Petai

Artikel Lain