Kemalangan Perindustrian Dicatat Paling Tinggi Dalam Industri Pembalakan Di Sarawak - Semasa | mStar

Kemalangan Perindustrian Dicatat Paling Tinggi Dalam Industri Pembalakan Di Sarawak

KUCHING: Industri pembalakan di Sarawak mencatatkan jumlah tertinggi dalam kemalangan perindustrian iaitu 5,351 kes pada tahun lepas, menurut Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) negeri Dasuki Mohd Heak.

Beliau berkata industri itu mencatatkan peratus tertinggi bagi 1,000 pekerja sungguhpun jumlah kes paling tinggi dilaporkan kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) adalah industri pembuatan.

"Beberapa kes masih disiasat oleh DOSH kerana kesukaran menghampiri kawasan tempat kerja dalam industri pembalakan," katanya kepada pemberita selepas merasmian Persidangan dan Pameran Borneo mengenai Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan kedua oleh pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan (NIOSH) Tan Sri Lee Lam Thye di sini Isnin.

Daripada jumlah kes itu, Sibu mencatatkan jumlah kemalangan perindustrian paling tinggi 1,424 kes diikuti Kuching, 1,368 pada tahun lepas.

Setakat ini 20 kes telah dibawa ke mahkamah dan dikenakan kompaun berjumlah RM89,000, kata beliau.

Bagi jumlah kes di seluruh negara pada tahun lepas, industri pembuatan mencatatkan jumlah paling tinggi iaitu 17,573 diikuti perkhidmatan (11,270), perdagangan (9,437) dan pembinaan (4,667).

Sementara itu Lee berkata statistik Kementerian Sumber Manusia menunjukkan pengurangan yang banyak dalam kemalangan perindustrian lebih 52.7 peratus dalam tempoh 10 tahun, iaitu 75,386 pada 2000 menurun 35,616 pada tahun lepas, terutamanya selepas Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan diperkenalkan pada 1994.

"Sungguhpun ada penurunan dalam purata jumlah kemalangan perindustrian dari lapan bagi 1,000 pekerja pada 2000 kepada 4.8 bagi 1,000 pekerja tahun lepas, kita mestilah mencapai tanda aras negara maju yang hanya satu atau dua kemalangan bagi 1,000 pekerja, katanya sambil menambah bahawa Malaysia mestilah terus mengadakan pendekatan strategi baru bagi memenuhi cabaran keselamatan dan kesihatan pekerjaan.

Pada tahun lepas sahaja, jumlah kemalangan dilaporkan ialah 22,040 sementara 35,603 kemalangan perindustrian dilaporkan kepada Perkeso, yang telah membayar RM1,678,160,051 kepada 351,433 penerima di seluruh negara, kata beliau. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain