Proton Tidak Boleh Lagi Bergantung Kepada Pasaran Tempatan - Pengerusi - Semasa | mStar

Proton Tidak Boleh Lagi Bergantung Kepada Pasaran Tempatan - Pengerusi

PETALING JAYA: Sebarang bentuk penggabungan atau pengambilalihan Proton Holdings Bhd, harus dapat memacunya ke arah kegemilangan di peringkat antarabangsa, kata Pengerusinya, Datuk Seri Mohd Nadzmi Mohd Salleh.

Beliau tidak mengesahkan mahupun menafikan khabar-khabar angin mengenai pengambilalihan.

Bagaimanapun, beliau berkata, sebagai syarikat pembuat kereta nasional, sebarang langkah untuk membawa masuk pemegang saham baharu atau menjadikannya entiti milik persendirian haruslah diambil semata-mata bagi kejayaan Proton pada masa akan datang.

"Tentang siapa yang akan menjadi pemegang saham, bukan saya atau pengurusan yang menentukan, tetapi terserah kepada kerajaan. Proton tidak boleh terus kekal sebagai pembuat kereta nasional selama-lamanya memandangkan situasi sekarang.

"Proton kini dalam proses mengubah modul perniagaannya dan kami sedang mengkaji untuk merangsang eksport. Proton tidak boleh terus berada dalam keadaannya di dalam negara, ia perlu mengubah dirinya untuk menjadi peserta global di peringkagt antarabangsa," katanya kepada Bernama semasa acara sambutan Hari Keluarga Proton di sini, Sabtu. Mohd Nadzmi berkata, dengan sebab itulah pengurusan dan lembaga pengarah syarikat berusaha keras mendorong Proton menjadi lebih besar daripada apa yang ada hari ini.

"Usaha meningkatkan kegiatan eksport merupakan jawapannya kerana bagi sebuah industri kereta, jumlah amat penting. Di Malaysia, pasaran domestik amat kecil dan sangat tepu.

"Pasukan pengurusan sekarang mempunyai tugas yang berat untuk memastikan projek kereta nasional ini bukan sahaja memberikan tumpuan kepada pasaran domestik malah kita mahu menjadi peserta global yang besar.

"Saya rasa apa jua yang perlu kita lakukan sekarang... sekalipun terpaksa membawa masuk pemegang saham baharu atau menjadikan syarikat ini milik persendirian, ia tidak harus terpesong daripada matlamatnya," kata Mohd Nadzmi mengulas kenaikan harga saham Proton yang mendadak sebanyak 15.4 peratus atau 51 sen kepada RM3.61 pada Jumaat, menjadikannya saham ketiga paling besar peningkatannya hari itu.

Penganalisis menegaskan kenaikan itu merupakan petunjuk jelas bahawa desas-desus mengenai pengambilalihan atau jualan kepentingan dalam Proton bakal berlaku tidak lama lagi.

Konglomerat DRB-HICOM, Naza Group dan Sime Darby Bhd adalah antara syarikat besar yang terbabit dalam penggabungan dan pengambilalihan itu, manakala penjualan kepentingan kepada DRB-HICOM dijangka paling hampir.

Ditanya tentang pihak-pihak yang berminat, Mohd Nadzmi berkata: "Minat memang sentiasa ada. Banyak pihak telah menyuarakan minat dan saya rasa kerajaan amat berhati-hati dalam perkara sebegini kerana mereka akan menimbang dan menganalisis semua faktor yang mungkin, sebelum membuat keputusan.

Mohd Nadzmi juga berkata, Proton positif ia tidak boleh mencapai prestasi dalam arena global sebaik yang dicapainya di dalam negara tanpa melalui anjakan modul perniagaan.

Artikel Sebelum

Proton Sasar Jualan Lebih Baik Tahun Depan

Artikel Berikut

Wawancara Khas: Mohamed Ali Rustam

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).