Puteri Sokong Pindaan AUKU - Semasa | mStar

Puteri Sokong Pindaan AUKU

KUALA LUMPUR: Ketua Pergerakan Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, Puteri menyokong keputusan kerajaan untuk meminda Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang membenarkan mahasiswa untuk menyertai politik.

Beliau menambah, kesediaan untuk meminda AUKU menjadi lambang kepercayaan kepada mahasiswa yang merupakan kelompok terbesar berpengaruh di dalam golongan muda.

"Jangan sesekali kita khuatir universiti adalah sarang pembangkang, sedangkan hakikatnya begitu ramai mahasiswa yang menjadi aset kepada kita.

"Cuma peluang tidak dibuka dan ruang jarang disediakan serta kerana kurangnya rasa percaya kita, permata-permata negara ini tidak digilap dan kemilaunya dibiarkan malap," katanya semasa menyampaikan ucapan dasar pada Persidangan Perwakilan Tahunan Pergerakan Puteri Umno di sini, Rabu.

Beliau juga berkata, golongan mahasiswa tidak boleh disekat kebebasannya untuk berfikir dan perlu didekati dan difahami agar mereka boleh memahami kesucian perjuangan Puteri.

Selain itu, Rosnah juga memberitahu, Puteri perlu bijak dan matang dalam mengendalikan media baru kerana masyarakat bukan lagi bodoh untuk hanya menerima setiap cerita secara membabi buta.

"Politik dan media baru sudah menjadi begitu sebati. Jika betul strategi media, kita boleh menuai hasil yang lebih daripada munasabah dalam sesebuah perjuangan.

"Media adalah senjata baru politik. Kita tidak mahu media baru ini hanya menjadi senjata yang begitu sinonim dengan pembangkang," tambahnya.

Beliau juga berkata, Pergerakkan Puteri Umno sentiasa mengalu-alukan bloger-bloger untuk berbincang bagi mencari pendekatan yang paling berhikmah dalam memenuhi tuntutan politik.

Selain itu, Puteri juga menurutnya akan terus memperkasakan setiap ahlinya dengan asas pengetahuan dan kemahiran untuk mengendalikan dan menguruskan media baru supaya tidak tersasar daripada landasan perjuangan yang sebenarnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain