CIMB Cadang Perluas Operasi Ke Sri Lanka

KUALA LUMPUR: CIMB Group, bank pelaburan antarbangsa pertama yang membuka pejabat di Sri Lanka, sedang mempertimbang untuk memperluas perniagaan pembrokeran saham dan perbankan di negara itu.

Ketua Eksekutif Kumpulan, Datuk Seri Nazir Razak berkata, kumpulan itu, yang memulakan operasinya di Sri Lanka tahun ini, kini menyediakan khidmat nasihat koprorat dan perbankan pelaburan.

"Modal kami kecil, berjumlah AS$2 juta sahaja, yang melibatkan pengambilan orang bagi kerja menasihat di Sri Lanka," katanya pada persidangan "Invest Sri Lanka: Opportunities in a New Era" anjuran bersama CIMB Group dan Bursa Saham Colombo.

CIMB Group memegang 51 peratus kepentingan dalam modal saham usaha sama itu melalui anak syarikat milik penuhnya, CIMB Securities International Pte Ltd, manakala 49 peratus selebihnya dipegang oleh Lovell and Dangalla.

Ekonomi Sri Lanka berdaya tahan dengan pertumbuhan purata keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak 4.8 peratus sejak 30 tahun lalu.

Kerajaan Sri Lanka menyasarkan untuk menggandakan KDNK per kapita kepada US$4,000 menjelang 2016 dan mencecah US$6,000 per kapita dalam 10 hingga 12 tahun, bersamaan dengan KDNK per kapita Malaysia pada 2009.

Gabenor Bank Pusat Sri Lanka, Ajith Nivard Cabraal, berkata keganasan telah dihapuskan sama sekali di negara itu.

Katanya, kerajaan Sri Lanka terbuka kepada syarikat asing yang mahu memulakan operasi di Sri Lanka, dengan keutamaan diberikan kepada bank, yang boleh menyediakan kemudahan kredit bagi pembangunan prasarana dan perusahaan kecil dan sederhana.

Pengerusi Bursa Saham Colombo, Krishan Balendra, berkata sebagai sebahagian daripada inisiatif untuk merangsang pasaran modal, Sri Lanka telah melonggarkan syarat pelaburan asing dan di samping itu menawarkan insentif tambahan.

"100 peratus pelaburan asing dalam mana-mana dagangan komersial dan kegiatan industri dibenarkan, kecuali bagi beberapa sektor khusus," katanya kepada peserta-peserta seminar itu.

Artikel Sebelum

Warga Nigeria Didakwa Peras Ugut RM10 Ribu

Artikel Berikut

300,000 Mohon Jadi Anggota Sukarelawan KBS

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain