Malaysia Dipilih Semula Anggotai Majlis IMO - Semasa | mStar

Malaysia Dipilih Semula Anggotai Majlis IMO

KUALA LUMPUR: Malaysia dipilih untuk kali keempat berturut-turut menganggotai majlis Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO), kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha.

Beliau berkata, Malaysia mendapat 120 undi daripada 155 negara yang layak mengundi untuk menduduki majlis 20 anggota bagi Kategori C itu, yang diperuntukkan kepada negara yang mempunyai kepentingan maritim dan pelayaran untuk penggal 2012-2013.

"Ini pencapaian besar bagi Malaysia kerana ia dipilih semula untuk kali keempat berturut-turut. Ia juga menunjukkan negara anggota berpuas hati dengan prestasi kita sepanjang menganggotai majlis itu," katanya dalam mesej yang dihantar menerusi SMS kepada Bernama dari London.

Kong mengucapkan terima kasih kepada seluruh anggota pasukan petugas kempen kerana menjalankan tugas mereka dengan begitu tekun. Delegasi Malaysia ke perhimpunan itu, yang diketuai Kong, dianggotai Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom dan Ireland Utara Datuk Seri Zakaria Sulong serta beberapa pegawai dari Kementerian Pengangkutan.

Anggota Kategori C majlis itu pula terdiri daripada Singapura, Bahamas, Indonesia, Thailand, Australia, Kenya, Cyprus, Belgium, Turki, Maghribi, Filipina, Liberia, Chile, Jamaica, Malaysia, Malta, Afrika Selatan, Mesir, Mexico dan Denmark.

Negara yang dilantik sebagai anggota baru untuk Kategori A majlis itu, yang merupakan 10 negara yang mempunyai paling banyak kepentingan dalam penyediaan perkhidmatan perkapalan antarabangsa, ialah China, Panama, Greece, Korea Selatan, Itali, Rusia, Jepun, United Kingdom, Norway dan Amerika.

Anggota Kategori B majlis itu, yang merupakan 10 negara paling banyak memiliki kepentingan dalam perdagangan antarabangsa melalui laut, terdiri daripada Argentina, Jerman, Bangladesh, India, Brazil, Belanda, Kanada, Sepanyol, Perancis dan Sweden. Pemilihan anggota majlis itu adalah antara acara penting pada perhimpunan agung IMO, yang diadakan setiap dua tahun. Perhimpunan itu, antara lain, membuat keputusan berhubung dasar dan arah tuju IMO serta meluluskan aktivitinya.

IMO adalah sebuah agensi khusus Pertubuhan Bangsa Bersatu yang bertanggungjawab bagi keselamatan perkapalan dan pencegahan pencemaran maritim oleh kapal. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain

Podolski intai peluang bersama JDT