Malaysia Dipilih Semula Anggotai Majlis IMO - Semasa | mStar

Malaysia Dipilih Semula Anggotai Majlis IMO

KUALA LUMPUR: Malaysia dipilih untuk kali keempat berturut-turut menganggotai majlis Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO), kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha.

Beliau berkata, Malaysia mendapat 120 undi daripada 155 negara yang layak mengundi untuk menduduki majlis 20 anggota bagi Kategori C itu, yang diperuntukkan kepada negara yang mempunyai kepentingan maritim dan pelayaran untuk penggal 2012-2013.

"Ini pencapaian besar bagi Malaysia kerana ia dipilih semula untuk kali keempat berturut-turut. Ia juga menunjukkan negara anggota berpuas hati dengan prestasi kita sepanjang menganggotai majlis itu," katanya dalam mesej yang dihantar menerusi SMS kepada Bernama dari London.

Kong mengucapkan terima kasih kepada seluruh anggota pasukan petugas kempen kerana menjalankan tugas mereka dengan begitu tekun. Delegasi Malaysia ke perhimpunan itu, yang diketuai Kong, dianggotai Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom dan Ireland Utara Datuk Seri Zakaria Sulong serta beberapa pegawai dari Kementerian Pengangkutan.

Anggota Kategori C majlis itu pula terdiri daripada Singapura, Bahamas, Indonesia, Thailand, Australia, Kenya, Cyprus, Belgium, Turki, Maghribi, Filipina, Liberia, Chile, Jamaica, Malaysia, Malta, Afrika Selatan, Mesir, Mexico dan Denmark.

Negara yang dilantik sebagai anggota baru untuk Kategori A majlis itu, yang merupakan 10 negara yang mempunyai paling banyak kepentingan dalam penyediaan perkhidmatan perkapalan antarabangsa, ialah China, Panama, Greece, Korea Selatan, Itali, Rusia, Jepun, United Kingdom, Norway dan Amerika.

Anggota Kategori B majlis itu, yang merupakan 10 negara paling banyak memiliki kepentingan dalam perdagangan antarabangsa melalui laut, terdiri daripada Argentina, Jerman, Bangladesh, India, Brazil, Belanda, Kanada, Sepanyol, Perancis dan Sweden. Pemilihan anggota majlis itu adalah antara acara penting pada perhimpunan agung IMO, yang diadakan setiap dua tahun. Perhimpunan itu, antara lain, membuat keputusan berhubung dasar dan arah tuju IMO serta meluluskan aktivitinya.

IMO adalah sebuah agensi khusus Pertubuhan Bangsa Bersatu yang bertanggungjawab bagi keselamatan perkapalan dan pencegahan pencemaran maritim oleh kapal. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain