RM3 Juta Untuk Dakwah Orang Asli Di Kelantan

BACHOK: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) membelanjakan RM3 juta setahun bagi menjalankan kerja dakwah dalam kalangan masyarakat Orang Asli di kawasan pedalaman negeri itu.

Setiausaha MAIK Che Hamat Che Muda berkata hasilnya sehingga kini 5,000 daripada jumlah 10,000 Orang Asli di Gua Musang, Kuala Krai dan Jeli, telah memeluk Islam.

MAIK telah melantik 16 pembimbing dalam kalangan masyarakat kaum itu sendiri untuk memberi pengajaran tentang Islam," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan cek RM3,000 kepada keluarga mangsa dua beradik yang mati lemas di Kampung Tualang Salak di sini Jumaat.

Dalam kejadian yang berlaku pada 1.30 petang dua hari lepas, Ahmad Fathi Roslan, 14, pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Kebangsaan Jelawat dan adiknya, Mohd Arif Hakimi, 10, murid tahun empat Sekolah Kebangsaan Jelawat lemas dalam sebuah parit dekat rumah mereka.

Che Hamat berkata sesetengah masyarakat Orang Asli yang memeluk Islam akan diberi peruntukan khas RM200 sebulan dan sesetengahnya pula diberi bimbingan untuk menjalankan perniagaan.

Beliau berkata peruntukan itu adalah sebahagian daripada RM75 juta kutipan wang zakat. - BERNAMA

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain