Monorel Melaka Kembali Beroperasi - Semasa | mStar

Monorel Melaka Kembali Beroperasi

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah memberi kebenaran kepada pengendali perkhidmatan Monorel Melaka, Menara Taming Sari Berhad untuk menyambung semula operasi bermula semalam. Kebenaran untuk menyambung semula operasi diberikan setelah pihak SPAD berpuas hati dengan pengendali yang dapat memenuhi syarat-syarat berkaitan tahap keselamatan monorel tersebut.

Untuk rekod, SPAD telah mengeluarkan arahan kepada Monorel Melaka untuk menghentikan operasi pada 5 November lalu bagi memberi peluang kepada syarikat pengendali tersebut untuk melakukan kerja-kerja teknikal berkaitan isu keselamatan.

Tempoh masa yang telah diberikan adalah selama 30 hari. “Melalui pemeriksaan dari jurutera SPAD pada 23 November lalu, keseluruhan keperluan aspek keselamatan telah disediakan dan diperkukuhkan dengan mengambil masa tidak sampai tempoh 30 hari yang diberikan," kata Ketua Pegawai Operasi SPAD, Azhar Ahmad dalam satu kenyataan.

Ini bermakna, perkhidmatan Monorel Melaka akan dapat kembali beroperasi seperti biasa bermula semalam, katanya lagi. SPAD adalah badan berkanun yang dipertanggungjawabkan antara lain untuk menyediakan pengangkutan awam darat yang selamat untuk digunakan.

Ini termasuklah meningkatkan keyakinan para pengguna sama ada dari kalangan rakyat tempatan atau pelancong asing di dalam aspek keselamatan pengangkutan awam darat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan