Kerajaan Iktiraf Hak Mahasiswa Sertai Parti Politik - Semasa | mStar

Kerajaan Iktiraf Hak Mahasiswa Sertai Parti Politik

KUALA LUMPUR: Keputusan meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1974 menunjukkan bahawa kerajaan mengiktiraf hak dijamin perlembagaan untuk mahasiswa terlibat dalam politik, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah.

Beliau berkata ia membuktikan kerajaan sentiasa mendengar suara orang muda khususnya mahasiswa yang meminta supaya mereka yang ingin terlibat dalam politik harus dibenarkan.

"Ia membuktikan bahawa kerajaan sentiasa melakukan pembaharuan...pindaan yang awal sudah dibuat pada Feb 2009, dan ini akan berlaku satu lagi pindaan yang lebih besar dan komprehensif," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen di sini, Khamis.

Menurut Saifuddin, Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1974 yang akan dipinda itu membawa perubahan yang lebih bermakna terhadap penglibatan mahasiswa dalam politik negara secara menyeluruh.

Katanya, sebelum ini tidak ada maksud jelas sejauh mana pelajar universiti yang cukup umur 21 tahun dibenarkan berpolitik tetapi hari ini, ianya sudah jelas.

"Hari ini dijelaskan maksud berpolitik ialah boleh menyertai parti politik, bila dah jadi ahli politik adalah pula hak dia dalam parti politik, dari situ ia akan berterusan selanjutnya," kata Saifuddin.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan usul pemansuhan Proklamasi Darurat dan bacaan kali kedua Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 di Dewan Rakyat mengumumkan bahawa kerajaan akan meminda akta itu bagi membenarkan mahasiswa menjadi ahli mana-mana parti politik.

Dalam pada itu, Saifuddin berkata pindaan akta itu akan dibuat secepat mungkin dengan menubuhkan pasukan petugas bagi melihat pindaan yang perlu dibuat.

"Ini biasanya kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi dengan Peguam Negara, ia prosedur biasa...mereka akan duduk berbincang secepat mungkin meneliti bagaimana akta itu akan dipinda," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain