Penyelidik USM Menang Tujuh Emas Di Jerman Dan Poland

GEORGE TOWN: Sekumpulan penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM) mengharumkan nama Malaysia di peringkat antarabangsa apabila memenangi tujuh pingat emas dalam dua pertandingan mencipta produk di Jerman dan Poland, baru-baru ini.

Ketua kumpulan penyelidik berkenaan Prof Hanafi Ismail berkata universiti itu mencatat keputusan yang cemerlang dalam produk untuk memelihara kestabilan alam sekitar.

"Dengan bilangan penyertaan lebih 100 produk daripada 20 negara serta proses penghakiman yang ketat, kejayaan ini sememangnya bermakna buat USM yang merupakan sebuah universiti penyelidikan," katanya pada sidang akhbar di sini Rabu.

Beliau berkata empat pingat emas, dua perak dan satu gangsa dimenangi dalam Pameran Penciptaan Produk dan Idea Baru Antarabangsa (IENA) 2011 di Jerman yang berlangsung pada 27 dan 30 Oktober lepas.

Hanafi berkata satu daripada emas itu disumbang oleh beliau sendiri menerusi produk 'FruitPlast:Biodegradable Plastic for Tomorrow' (Plastik terbaharu yang dihasilkan dari kulit rambutan dan nangka bagi menggantikan plastik petroleum).

Beliau berkata Produk FruitPlast adalah 10 peratus lebih murah daripada plastik konvesional yang digunakan secara harian.

"Ia juga mudah lupus kerana produk itu diperbuat daripada bahan buangan iaitu kulit rambutan dan kulit nangka," katanya. Beliau berkata tiga lagi emas disumbang oleh Prof Abdul Latif Ahmad menerusi produk 'Indigenous biomedical lateral flow membrane', Prof Madya Dr S.Srimala bagi produk 'an excellent air purifeir' dan Dr Lim Boon Huat yang mencipta produk 'genostick:a rapid universal Kit for PCR amplicon detection'.

Kumpulan penyelidik USM itu juga turut memenangi tiga emas, tiga perak dan satu gangsa pada Pameran Ciptaan Antarabangsa Warsaw (IWIS 2011), Poland yang berlangsung mulai 3 hingga 5 November lepas.

"Selepas kami bertanding di Jerman, kumpulan yang sama turut bertanding di Polland dan berjaya memperoleh tiga emas menerusi produk saya sendiri, produk Prof Abdul Latif dan Dr Zainoodin Sheikh Abdul Kader menerusi produk 'Melidot enzyme Immunoassay'," katanya.

Hanafi berkata sekumpulan penyelidik USM turut menyertai Pertandingan BioMalaysia 2011 yang berlangsung di Kuala Lumpur pada 21 hingga 23 November dan memenangi dua emas dan empat perak. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Emas Maut Dilanggar Bas

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain