Tun Dr Mahathir Sokong Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman - Semasa | mStar

Tun Dr Mahathir Sokong Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman

JITRA: Tun Dr Mahathir Mohamad menyokong Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang dibentangkan di Parlimen semalam sebagai ganti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dimansuhkan.

Menurut bekas Perdana Menteri akta itu penting untuk mengawal perhimpunan supaya bebas daripada unsur-unsur keganasan atau perbuatan yang membawa kerugian kepada pihak lain.

"Tujuan akta ini baik...di samping untuk mencegah pihak tertentu mengambil kesempatan di tempat tertentu agar keganasan tidak menjadi masalah kepada negara," katanya apabila diminta mengulas pembentangan Rang Undang-undang itu.

Rang Undang-undang itu yang dibentangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz semalam mengandungi antara lain transformasi terhadap kerangka undang-undang sedia ada berkaitan hak dalam perlembagaan untuk warga negara berhimpun dan menyertai perhimpunan secara aman tanpa senjata.

Dr Mahathir yang juga pengerusi Dairei Asia Sdn Bhd ditemui selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian pembuatan -60°C Super Freezer antara Dairei Asia Sdn Bhd (Dairei) dan Zun Utara Industri Sdn Bhd (Zun Utara) di kawasan perindustrian Bandar Darulaman di sini Rabu, berkata kerajaan bertanggungjawab melindungi hak orang ramai.

Pada majlis menandatangani itu Dairei Asia diwakili dua Pengarah Eksekutifnya, Jiro Suzuki dan Yoshiaki Kurita manakala Zun Utara diwakili Pengarah Urusannya, Lim Hock Huat dan pengarah, Johnny Lim.

Mengenai saranan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) diadakan serentak untuk menjimatkan perbelanjaan, masa dan tenaga, Dr Mahathir berkata ia adalah wajar.

Katanya mengadakan PRU secara berasingan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) hanya membazir wang kerana ia membabitkan kos yang tinggi dan perbelanjaan kewangan negara akan meningkat.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Yusof berkata semalam, beliau akan menemui kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor, kerajaan DAP Pulau Pinang dan kerajaan PAS Kedah dan Kelantan untuk menerangkan cadangan mengadakan PRU serentak bagi Parlimen dan DUN.

Pada 17 November lepas, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata DUN Selangor tidak akan dibubarkan pada awal tahun depan meskipun kerajaan persekutuan membubarkan Parlimen dan hanya bersedia menyertai PRU-13 jika diadakan selepas Jun 2012.

Mengenai pendirian Menteri Besar Selangor berhubung isu itu, Dr Mahathir berkata parti lawan tidak akan puas hati jika tidak membuat masalah kepada kerajaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Rakyat Masih Percaya Kepada Produk KR1M

default image

DBP Nafi Fitnah Dawama

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain