Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman Untuk Beri Peluang Rakyat Luah Pandangan - Semasa | mStar

Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman Untuk Beri Peluang Rakyat Luah Pandangan

BANGI: Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011 yang akan dibentangkan minggu depan bertujuan memberi peluang dan ruang kepada rakyat untuk mengadakan perhimpunan secara aman dan meluahkan pandangan mereka, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata rang undang-undang itu yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan satu lagi manifestasi kesungguhan pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) untuk membawa transformasi politik secara holistik.

"Seeloknya, kita tunggu pembentangan itu di mana Perdana Menteri akan memberikan ucapan menjelaskan rasional rang undang-undang itu dilakukan (digubal).

"Dalam rang undang-undang itu nanti...cara dan peraturan (mengadakan perhimpunan aman dan luahkan pandangan) akan dijelaskan. Saya harap, ini akan diterima baik oleh masyarakat," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Ilham Desa peringkat kebangsaan di sini pada Isnin.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Aziz berkata rang undang-undang tersebut yang akan menggantikan Seksyen 27, Akta Polis akan dibentangkan di Parlimen minggu depan.

Pada September lalu, Najib telah mengumumkan kerajaan akan mengkaji semula Seksyen 27, Akta Polis dan akan digantikan dengan akta baru.

Dalam perutusan khas sempena sambutan Hari Malaysia itu, Perdana Menteri juga mengumumkan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Kediaman Terhad.

Akta Kediaman Terhad dan Akta Buang Negeri telah dimansuhkan bulan lalu manakala undang-undang baru bagi menggantikan ISA dijangka dibentangkan di Parlimen pada bulan Mac 2012. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

SAPS Untuk Nilai Prestasi Murid

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!