M'sia Boleh Capai 5-6 Peratus Pertumbuhan Tahun Ini, Kata Najib - Semasa | mStar

M'sia Boleh Capai 5-6 Peratus Pertumbuhan Tahun Ini, Kata Najib

KUALA LUMPUR: Malaysia boleh mencapai pertumbuhan ekonomi sebanyak lima hingga enam peratus menjelang akhir tahun ini menerusi perancangan kerajaan yang rapi, dasar yang mantap serta pelaksanaan yang berkesan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib, yang juga Presiden Umno itu berkata, tiga ramuan penting kerajaan itu telah terbukti berkesan dalam membangunkan negara selama ini.

"Kita dapat membuktikan bahawa kita mampu membawa kejayaan kepada negara. Kejayaan itu adalah kerana Barisan Nasional (BN) merupakan parti yang telah diuji and telah membuktikan kemampuan kita dalam membangunkan negara," kata beiau.

"Kejayaan ini amat bermakna sekali kerana kita sudah membuat perancangan rapi. Suku ketiga kita telah capai 5.8 peratus (Insya Allah), kemungkinan lima hingga enam peratus menjelang akhir 2011," kata beliau pada majlis perasmian penutup Karnival Kerjaya Pemuda BN 2011 di sini, Ahad.

Najib, yang juga Presiden BN itu, juga berkata pertumbuhan suku ketiga itu merupakan bukti yang dapat menolak tohmahan pihak pembangkang mengenai kebenaran pertumbuhan itu.

"Kalau ada yang mengatakan pertumbuhan 5.8 peratus ini tak mungkin, pembangkang mengatakan tidak betul dan tersasar tapi kita telah membuktikan bahawa pada suku yang ketiga, kita telah mendapat 5.8 peratus," kata beliau.

Perdana Menteri, yang baru sahaja pulang dari Sidang Kemuncak Asean di Bali, Indonesia, berkata Malaysia bertuah kerana berada di bawah kategori negara yang masih mengalami pertumbuhan ekonomi dan mampu menyediakan pekerjaan kepada rakyatnya.

Beliau berkata ini adalah lebih baik berbanding Amerika Syarikat yang berada di bawah kategori negara yang mengalami pertumbuhan tetapi tidak mampu menyediakan pekerjaan serta Itali dan Greece yang berada di bawah kategori negara yang mengalami penguncupan dari segi ekonomi dan mempunyai banyak masalah.

Najib berkata menerusi karnival pekerjaan seperti ini, rakyat bukan sahaja berpeluang mencari peluang pekerjaan baru bagi lepasan graduan dan yang masih bekerja tetapi juga menyediakan platform bagi mereka yang mahu mencari sumber kewangan bagi memulakan perniagaan.

Karnival kerjaya yang bermula sejak Mac, sehingga kini telah berjaya menawarkan sebanyak 85,000 tawaran pekerjaan dan 24,000 telah diisi setakat ini. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain