Bekas Pembantu Jururawat Didakwa Perdagangkan Bayi Perempuan - Semasa | mStar

Bekas Pembantu Jururawat Didakwa Perdagangkan Bayi Perempuan

KUALA LUMPUR: Bekas pembantu jururawat di sebuah hospital swasta sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, Jumaat atas tuduhan memperdagangkan seorang bayi perempuan berusia dua bulan enam hari, tahun lepas.

Gulab Jan Abdul Jabir dari Selayang Baru, Batu Caves di sini mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Ahmad Zamzani Mohd Zain.

Mengikut pertuduhan, Gulab, 49, didakwa memperdagangkan bayi berkenaan bagi tujuan eksploitasi di No 07-01 Pangsapuri Seroja, Jalan Rimbunan Raya, Laman Rimbunan Kepong, Sentul di sini pada 8.15 malam, 14 November 2010.

Wanita itu, yang ditangkap pada 14 Oktober lepas, didakwa mengikut Seksyen 14 Akta Antipemerdagangan Orang 2007 yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun atau denda, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya, Nurul Asyiqin Zulkifli menawarkan jaminan sebanyak RM15,000 dengan seorang penjamin, tetapi peguam K.Muthiah memohon anak guamnya diikat jamin RM10,000 kerana dia sebelum ini diberikan jaminan sama di mahkamah itu bagi kes serupa.

Mahkamah membenarkan Gulab diikat jamin RM12,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 20 Disember ini untuk sebutan semula kes.

Pada 16 Jun lepas, Gulab mengaku tidak bersalah di mahkamah yang sama atas tuduhan memperdagangkan seorang bayi perempuan berusia lapan bulan bagi tujuan sama pada 1 November 2010.

Sementara itu, di mahkamah sama, seorang doktor di sebuah hospital swasta mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan membuat butiran palsu bagi pendaftaran bayi perempuan berusia dua bulan enam hari, pada 26 Jun hingga 21 September 2010.

Dr Mohammad Feizal Abdullah, 72, didakwa melakukan kesalahan itu di Hospital Taj, Jalan Ipoh, Sentul di sini, mengikut Seksyen 36 (a) Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957, yang membawa hukuman denda maksimum RM2,000 atau penjara maksimum 12 bulan atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Dia yang diwakili peguam M. Manoharan dibenarkan diikat jamin RM4,000 dengan seorang penjamin dan kes itu akan disebut semula pada 20 Disember ini. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Bayi Meninggal Dunia Pada Hari Pertama Di Taska

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Umno Luar Negara Tolak Politik Warna Kulit

default image

Corat-Coret Sekitar Perhimpunan Agung Umno

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey