Duit Bantuan RM100 Sah: Wee

KUALA LUMPUR: Kontroversi pemberian wang bantuan persekolahan sebanyak RM100 kepada setiap pelajar seperti yang diumumkan pada perbentangan Bajet 2012 terjawab apabila pembayaran serta-merta itu dibuat secara sah menggunakan peruntukan sedia ada dalam kumpulan wang Akaun Penyelesaian Utama Perbendaharaan 2011.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, proses pemberian wang berjumlah RM530 juta itu tidak bertentangan dengan Perlembagaan ataupun membelakangi Parlimen walaupun Bajet 2012 masih belum diluluskan Dewan Rakyat.

"Memang betul sekiranya kita mengeluarkan wang untuk (bajet) tahun depan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

"Tapi apa yang berlaku ialah kita gunakan kaedah menggunakan duit sedia ada dengan kelulusan daripada Jabatan Akauntan Negara dan Kementerian Kewangan. Maka persetujuan dan kelulusan telah diberi dengan mewujudkan akauan amanah.

"Ia menggunakan wang semasa dan bukannya wang daripada peruntukan tahun depan," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2012 bagi Kementerian Pelajaran peringkat Jawatankuasa di Dewan Rakyat pada Rabu.

Kontroversi pemberian wang bantuan persekolah ini ditimbulkan pembangkang apabila menyifatkan ia salah dan tidak mengikut peraturan kerana Bajet 2012 masih belum diluluskan.

Mengulas mengenai isu berkenaan, Wee berkata tindakan kerajaan menggunakan Akaun Penyelesaian Utama Perbendaharaan bagi tujuan pembayaran wang itu bagi memastikan bantuan tersebut dapat disalurkan kepada ibu bapa dan pelajar sebelum sesi persekolah 2012 bermula tanpa menyalahi undang-undang.

"Tujuan kita nak ringankan beban dan persoalan timbul mengenai kaedah bagaimana kita mahu beri bantuan sebelum sesi persekolahan tahun depan bermula pada 2 Januari 2012. Kalau ikut proses sehingga dapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, mungkin awal tahun depan baru lulus.

"Jadi kita sebagai manusia perlu berfikir bagaimana kita nak bantu selesaikan masalah ini. Maka dengan adanya persetujuan Perbendaharaan, pihak Kementerian Pelajaran telah diberi kelulusan untuk menggunakan wang semasa," katanya.

Minggu lalu Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa bantuan RM100 kepada pelajar akan disalurkan kepada akaun sekolah masing-masing serta merta.

Bagaimanapun bantuan persekolahan itu akan disalurkan kepada pelajar Tingkatan Satu hingga Tahun Lima, dan dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Empat bagi sesi persekolahan 2011.

Sementara bagi pelajar Tahun Satu dan Tingkatan Satu sesi pesekolahan 2012, pembayaran bantuan persekolahan akan dibuat pada Januari tahun depan bagi memastikan pelajar sudah mendaftar di sekolah masing-masing untuk memudahkan pembayaran.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

53,724 Calon Duduki STPM Tahun Ini

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain