Duit Bantuan RM100 Sah: Wee - Semasa | mStar

Duit Bantuan RM100 Sah: Wee

KUALA LUMPUR: Kontroversi pemberian wang bantuan persekolahan sebanyak RM100 kepada setiap pelajar seperti yang diumumkan pada perbentangan Bajet 2012 terjawab apabila pembayaran serta-merta itu dibuat secara sah menggunakan peruntukan sedia ada dalam kumpulan wang Akaun Penyelesaian Utama Perbendaharaan 2011.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, proses pemberian wang berjumlah RM530 juta itu tidak bertentangan dengan Perlembagaan ataupun membelakangi Parlimen walaupun Bajet 2012 masih belum diluluskan Dewan Rakyat.

"Memang betul sekiranya kita mengeluarkan wang untuk (bajet) tahun depan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

"Tapi apa yang berlaku ialah kita gunakan kaedah menggunakan duit sedia ada dengan kelulusan daripada Jabatan Akauntan Negara dan Kementerian Kewangan. Maka persetujuan dan kelulusan telah diberi dengan mewujudkan akauan amanah.

"Ia menggunakan wang semasa dan bukannya wang daripada peruntukan tahun depan," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2012 bagi Kementerian Pelajaran peringkat Jawatankuasa di Dewan Rakyat pada Rabu.

Kontroversi pemberian wang bantuan persekolah ini ditimbulkan pembangkang apabila menyifatkan ia salah dan tidak mengikut peraturan kerana Bajet 2012 masih belum diluluskan.

Mengulas mengenai isu berkenaan, Wee berkata tindakan kerajaan menggunakan Akaun Penyelesaian Utama Perbendaharaan bagi tujuan pembayaran wang itu bagi memastikan bantuan tersebut dapat disalurkan kepada ibu bapa dan pelajar sebelum sesi persekolah 2012 bermula tanpa menyalahi undang-undang.

"Tujuan kita nak ringankan beban dan persoalan timbul mengenai kaedah bagaimana kita mahu beri bantuan sebelum sesi persekolahan tahun depan bermula pada 2 Januari 2012. Kalau ikut proses sehingga dapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, mungkin awal tahun depan baru lulus.

"Jadi kita sebagai manusia perlu berfikir bagaimana kita nak bantu selesaikan masalah ini. Maka dengan adanya persetujuan Perbendaharaan, pihak Kementerian Pelajaran telah diberi kelulusan untuk menggunakan wang semasa," katanya.

Minggu lalu Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa bantuan RM100 kepada pelajar akan disalurkan kepada akaun sekolah masing-masing serta merta.

Bagaimanapun bantuan persekolahan itu akan disalurkan kepada pelajar Tingkatan Satu hingga Tahun Lima, dan dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Empat bagi sesi persekolahan 2011.

Sementara bagi pelajar Tahun Satu dan Tingkatan Satu sesi pesekolahan 2012, pembayaran bantuan persekolahan akan dibuat pada Januari tahun depan bagi memastikan pelajar sudah mendaftar di sekolah masing-masing untuk memudahkan pembayaran.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Firefly Dapat Status Superbrand

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain