Rekod Rakyat Malaysia Telah Meninggal Dunia Akan Diserahkan Kepada SPR Mulai 1 Disember - Semasa | mStar

Rekod Rakyat Malaysia Telah Meninggal Dunia Akan Diserahkan Kepada SPR Mulai 1 Disember

KUALA LUMPUR: Rekod rakyat Malaysia yang telah meninggal dunia akan diserahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bermula 1 Disember ini bagi membersihkan senarai daftar pemilih sedia ada.

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datin Jariah Mohd Said, permit pengembumiaan yang dikeluarkan oleh pihak polis akan diselaraskan dengan rekod kematian yang dimiliki oleh JPN.

“Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah memaklumkan kepada kami bermula 1 Disember, apabila standard permit pengembumian baru diperkenalkan ia akan diselaraskan dengan rekod kematian yang dimiliki oleh JPN,” katanya pada sesi pendengaran awam Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen berhubung penambahbaikan proses pilihan raya di sini, Sabtu.

Beliau berkata pihak polis akan menyalurkan maklumat tersebut secara terus kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Sebelum ini, apabila seseorang meninggal dunia, anggota keluarga akan memohon permit pengebumian terlebih dahulu dan selepas itu barulah mereka boleh mendaftarkan kematian dengan JPN,” katanya.

Bagaimanapun, jika mereka gagal memaklumkan kepada JPN, maka jabatan tersebut tidak akan dapat mempunyai data mengenainya.

Ketika menjawab soalan ahli panel, Tan Sri Fong Chan Onn, Jariah berkata keluarga si mati wajib untuk mendapatkan permit pengebumian namun memohon sijil kematian daripada JPN bukanlah satu keperluan.

Dalam pada itu, Pengerusi Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0, Datuk S, Ambiga yang telah diterima sebagai Jawatankuasa Pilihan Khas sebagau saksi dalam sesi pendengaran awam memohon agar data pengundi yang telah meninggal dunia tidak buang secara automatik.

Bagaimanapun, Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata Ambiga tidak boleh hadir dalam sesi pendengaran awam itu atas kapasiti sebagai Pengerusi Bersih 2.0 kerana ia bukannya sebuah pertubuhan yang berdaftar.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

SPRM Tidak Serbu Petronas

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain