Keperibadian Mahasiswa Mampu Bentuk Masyarakat Positif - Rais - Semasa | mStar

Keperibadian Mahasiswa Mampu Bentuk Masyarakat Positif - Rais

JELEBU: Mahasiswa yang disifatkan sebagai golongan berilmu dan mempunyai tingkah laku baik, boleh menjadi perantara dalam membentuk suasana masyarakat positif, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim.

Beliau berkata sehubungan itu, mahasiswa perlu digalak melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan agar keperibadian positif mereka dapat ditonjol untuk dicontohi.

"Jadi keilmuan yang mereka dapati, sahsiah mereka, mereka harus menjenamakan masyarakat dengan kelakuan mereka. Jadi masyarakat setempat terutama golongan muda di kawasan itu, boleh mencontohi sahsiah mereka, perangai mereka yang begitu sihat," katanya selepas merasmikan penutupan Program Bersama Pewaris Muda Negara 1Malaysia 2011 (Pewaris) di Felda Titi, pada Sabtu.

Rais berkata penglibatan mahasiswa dalam aktiviti kemasyarakatan terutama di kampung juga dapat mempertingkat hubungan sosial mereka dengan masyarakat umum.

Beliau berkata program itu akan menjadi acara tetap kementeriannya menerusi Jabatan Penerangan kerana ia memiliki elemen pembentukan semangat negara bangsa selain mampu menyumbang khidmat kepada masyarakat.

Program anjuran Jabatan Penerangan dengan kerjasama pelbagai pihak terutama komuniti setempat itu bertujuan membentuk pewaris muda negara sebagai modal insan yang mempunyai jati diri dan cintakan masyarakat serta negara.

Seramai 91 mahasiswa Universiti Utara Malaysia dan Universiti Pendidikan Sultan Idris yang menyertai program itu tinggal bersama keluarga angkat masing-masing di Felda Titi, serta mengikuti pelbagai aktiviti berbentuk kerohanian, kemasyarakatan dan motivasi diri. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kereta Terbakar, Dua Rentung

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa