MCA Cabar Pakatan PKR-DAP-PAS Kurangkan Jumlah Penjawat Awam - Semasa | mStar

MCA Cabar Pakatan PKR-DAP-PAS Kurangkan Jumlah Penjawat Awam

KUALA LUMPUR: MCA mencabar pakatan PKR-DAP-PAS mengurangkan jumlah penjawat awam di negeri yang mereka tadbir dan tidak memberi helah akan melaksanakannya jika mereka mengambil alih kerajaan persekutuan.

Parti itu berkata kenyataan ketua publisiti DAP Tony Pua bahawa pakatan itu akan mengurangkan jumlah penjawat awam sekiranya mereka mengambil alih kerajaan persekutuan telah ditolak oleh PAS sendiri apabila akhbar parti itu, Harakah, memetik Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar sebagai berkata pakatan itu tidak pernah membincangkan perkara tersebut.

"DAP juga tidak menunjukkan komitmennya terhadap isu itu. Sekiranya Pakatan Rakyat benar-benar ingin mengurangkan jumlah penjawat awam, mereka sepatutnya melaksanakannya di negeri yang mereka tadbir terlebih dulu, tapi hingga hari ini, mereka tidak berbuat demikian di Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan malah, di Kelantan," kata setiausaha MCA Selangor Wong Koon Mun dalam satu kenyataan pada Rabu.

Beliau berkata Pua sering menyerang kerajaan persekutuan, tetapi apabila kerajaan Selangor membuat keputusan menaikkan elaun Anggota Dewan Undangan Negeri dan penjawat awamnya serta menyerahkan projek kepada juruperunding luar dan tidak menggunakan sumber dalaman negeri, mereka tidak pula mengkritik langkah itu.

"Oleh itu, saya mencabar DAP supaya melaksanakan dasar mereka itu untuk membuktikan mereka tidak menipu rakyat dan mengurangkan jumlah penjawat awam di Pulau Pinang dulu," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Melayu Jadi Minoriti Jika Berpecah Belah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain