Jawatankuasa Kira-Kira Wang Perak Mahu Penjelasan Isu Teroka Hutan - Semasa | mStar

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Perak Mahu Penjelasan Isu Teroka Hutan

IPOH: Jawatankuasa Kira-Kira Wang (PAC) Perak akan mendapatkan penjelasan Jabatan Perhutanan Negeri Perak berhubung isu penerokaan dan pencerobohan haram hutan-hutan simpan, kata Pengerusinya Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar.

Beliau berkata penjelasan tersebut akan merangkumi seluruh kawasan hutan negeri dan tidak sahaja memfokuskan soal pencerobohan Hutan Simpan Chikus yang dilaporkan media baru-baru ini.

"Kita akan meminta penjelasan daripada Jabatan Perhutanan mengenai punca masalah ini...adakah berpunca akibat kecuaian ataupun kekurangan kakitangan jabatan menyebabkan berlakunya penerokaan haram.

"PAC juga mahu mendengar bentuk tindakan yang akan diambil bagi mengelak perkara ini berulang dan menyebabkan kerugian kepada negeri," katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Raja Ahmad Zainuddin yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kubu Gajah, berkata pihaknya akan mendapatkan jumlah sebenar kawasan hutan simpan di negeri ini dan statistik kawasan yang diteroka secara haram serta maklumat peneroka sama ada individu ataupun syarikat.

Beliau berkata pencerobohan dan penerokaan hutan simpan adalah isu serius kerana implikasinya bukan sahaja merugikan sumber hasil negeri tetapi menimbulkan kesan negatif terhadap alam sekitar.

"Kita tidak mahu kawasan tadahan hujan dirosakkan pihak tidak bertanggungjawab...kerana itulah kita mahukan penjelasan sama ada perbuatan ini dilindungi mana-mana pihak, kecuaian atau kekurangan anggota penguat kuasa," katanya.

Menurutnya PAC juga ingin mendapatkan penjelasan berhubung isu penerokaan Hutan Simpan Chikus yang dikatakan telah diteroka sejak 20 tahun lalu dan tiada tindakan undang-undang diambil.

"Sekiranya ini benar-benar berlaku, saya rasa kerugian pendapatan kepada kerajaan negeri adalah amat besar," katanya.

Baru-baru ini, Anggota Exco Kerajaan Negeri, Datuk Zainol Pazdi Paharuddin mendedahkan kegiatan penerokaan tanah secara haram di kawasan Hutan Simpan Kekal Chikus.

Beliau mendakwa Jabatan Perhutanan Negeri tidak mengambil sebarang tindakan tegas dalam membendung kegiatan penerokaan itu meskipun telah berkali-kali dibangkitkan sebelum ini.

Tinjauan ke kawasan itu juga mendapati sebahagian besar kawasan tanah berkenaan diteroka dengan menebang pokok-pokok hutan dan menggantikannya dengan tanaman sawit dan tanaman kontan sepeti betik, limau kasturi, limau nipis dan jambu batu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Jakim Mahu Golongan LGBT Baiki Akhlak

Artikel Berikut

Jemaah Haji Malaysia Tiba Di Arafah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain