Pemuda PAS Gesa Seksualiti Merdeka Dibatalkan - Semasa | mStar

Pemuda PAS Gesa Seksualiti Merdeka Dibatalkan

PETALING JAYA: Dewan Pemuda PAS mahu penganjur Program Seksualiti Merdeka 2011 agar tidak meneruskan perjuangan dan kempen mereka yang mahu menuntut kebebasan cara hidup barat yang nyata bertentangan dengan norma, budaya serta amalan agama di negara ini.

Ketuanya Nasrudin Hassan berkata, Pemuda PAS sedia berdialog dengan pihak penganjur bagi mengelakkan ia menjadi polemik yang lebih besar pada masa akan datang.

“Usah lari dari fitrah dan meninggalkan kehidupan beragama kerana jiwa yang tidak tenteram dan tidak boleh menyelesaikan masalah,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Seksualiti Merdeka adalah festival tahunan yang diadakan untuk meraikan hak asasi manusia terdiri daripada pelbagai orientasi seksual dan identiti jantina.

Ia dianjurkan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) aktivis dan beberapa individu sejak 2008.

Antara program yang dirancang sempena festival berkenaan adalah forum, ceramah, bengkel, pelancaran buku, pameran seni.

Difahamkan aktiviti seni yang diadakan juga berlangsung mulai Selasa hingga 13 November di The Annexe Gallery di sini.

Majlis berkenaan dijadual akan dirasmikan oleh bekas presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan pada 9 November.

Mengulas lanjut, Nasruddin berkata, program sedemikian hanya menggalakkan perjuangan hak serta kebebasan golongan lesbian, gay, biseksual dan transeksual untuk mengamalkan gaya hidup sedemikian secara sah dan terbuka.

“Sekilas pandang, mereka sedang memperjuangkan hak dan kebebasan dengan gaya hidup pilihan mereka dalam sebuah negara demokrasi seperti Malaysia.

“Justeru, mereka tidak lagi teragak-agak untuk mengiklan, memperjuang dan menganjurkan programnya secara terbuka,” katanya.

Jelasnya, walaupun golongan ini cuba memperjuangkan prinsip hak asasi namun dari Islam mempunyai pandangannya yang tersendiri dalam isu berkenaan.

“Dewan Pemuda PAS berpaksi teguh kepada ajaran Islam, justeru Islam adalah agama petunjuk dari Allah swt, Tuhan yang mencipta manusia.

"Kebebasan bukan bermakna manusia bebas melakukan apa sahaja sehingga bertentangan dengan fitrah dan agama," katanya.

Justeru, jika seseorang individu itu tidak mempunyai agama sekali pun dia masih memiliki akal yang tidak akan membenarkan manusia melakukan apa sahaja di atas tiket kebebasan.

“Sebaliknya manusia mesti hidup berasaskan peraturan-peraturan tertentu yang mengikat komitmen dirinya agar tidak terbabas dari kebaikan dan kemuliaan,” katanya.

Artikel Berkaitan

default image

Duit Bantuan RM100 Sah: Wee

default image

Pembangkang Gesa SPRM Siasat Giat Mara Pula

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain