Pembangunan Tanah Milik M-S PTE LTD Kini Pada Peringkat Perancangan - Semasa | mStar

Pembangunan Tanah Milik M-S PTE LTD Kini Pada Peringkat Perancangan

KUALA LUMPUR: Pembangunan empat bidang tanah di Marina South dan dua bidang tanah di Ophir-Rochor, Singapura, milik M-S Pte Ltd kini di peringkat perancangan iaitu perangkaan Pelan Induk.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Malaysia akan menikmati keuntungan dan faedah sungguhpun tanah-tanah itu diserahkan kepada Singapura hasil persetujuan bersama dalam perjanjian bertulis antara kerajaan Malaysia dan Singapura pada pada 27 Jun lepas.

M-S Pte Ltd, satu usaha sama antara Khazanah Nasional Bhd dan badan pelaburan kerajaan Singapura, Temasek Holdings. "Malaysia akan mendapat manfaat menerusi 60 peratus pegangannya dalam M-S Pte Ltd dengan membangunkan bidang tanah bernilai tinggi di Marina South, iaitu sebuah daerah kewangan dan perniagaan baru di Singapura.

"Selain Marina South, Malaysia turut mendapat keuntungan dalam pembangunan tanah di Ophir-Rochor, sebuah kawasan pertumbuhan baru yang merangkumi kluster-kluster pelbagai guna," kata Najib yang juga Menteri Kewangan.

Najib berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Hee Loy Sian (DAP-Petaling Jaya Selatan) yang meminta penjelasan Menteri Kewangan mengenai status pembangunan tanah di Marina South dan Ophir-Rochor di Singapura oleh M-S Pte Ltd.

Hee juga ingin tahu mengenai faedah 'sama-sama menang' yang menguntungkan Malaysia selepas penyerahan tanah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjong Pagar di Singapura dan digantikan dengan empat kawasan tanah di Marina South dan dua kawasan tanah di Ophir-Rochor.

Perdana Menteri berkata nilai pembangunan kasar bagi pembangunan yang akan dilaksanakan oleh M-S Pte Ltd dianggarkan berjumlah kira-kira RM27 bilion.

Selain itu, Malaysia juga menerima komitmen kukuh untuk pembangunan rangkaian pengangkutan, Rapid Transit System (RTS) antara Iskandar Malaysia dan Singapura, katanya. "RTS akan meningkatkan nilai hartanah di Iskandar Malaysia dan menyumbang kepada peningkatan jumlah pelancong asing ke Malaysia dan bagi sektor perniagaan pula RTS menyediakan insentif tambahan kepada syarikat-syarikat asing untuk beroperasi di Iskandar Malaysia sekaligus menjadikan Iskandar Malaysia sebuah pusat perniagaan," kata beliau.

Najib berkata persetujuan Singapura untuk melabur bersama dalam pembangunan projek pembangunan perbandaran kesihatan ikonik yang melibatkan tanah seluas sehingga 200 hektar di Iskandar Malaysia dapat meningkatkan pelaburan di kawasan berkenaan.

Selain itu, kerjasama antara Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) dan Temasek Holdings Private Ltd (Temasek) dan penubuhan Pulau Indah Ventures Sdn Bhd (Pulau Indah) yang mempunyai pegangan setara akan meningkatkan kerjasama dan penglibatan kedua-dua negara, kata beliau.

Khazanah dan Temasek akan membangunkan tanah tersebut dengan pembangunan pejabat, kediaman, hotel dan komponen runcit manakala Pulau Indah akan membangunkan apartmen perkhidmatan, pusat latihan korporat dan komersial, runcit dan kediaman, kata Perdana Menteri.

Kerjasama itu juga akan membantu meningkatkan sentimen perniagaan syarikat-syarikat Singapura serta keyakinan para pelabur terhadap Iskandar Malaysia, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Pelajar Universiti Swasta Maut

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Duit Bantuan RM100 Sah: Wee

default image

Pembangkang Gesa SPRM Siasat Giat Mara Pula

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.