KDN Lancar Operasi Penguatkuasaan Program 6P Lebih Awal - Hishammuddin - Semasa | mStar

KDN Lancar Operasi Penguatkuasaan Program 6P Lebih Awal - Hishammuddin

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri telah memulakan proses penguatkuasaan (pasca pendaftaran) di bawah Program 6P pada 20 Oktober lepas, dengan menumpukan kepada pendatang tanpa izin dan majikan yang tidak berdaftar.

Menterinya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata penguatkuasaan dilakukan lebih awal selaras keputusan Jawatankuasa Kabinet Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang mahu tindakan tegas dikenakan serta-merta.

"Seramai 193 PATI ditahan di Kuala Lumpur, Selangor dan Johor bermula 20 hingga 28 Oktober lepas kerana tidak memiliki dokumen pendaftaran yang dikeluarkan semasa proses pendaftaran.

"Selain itu, lima majikan turut dikenakan tindakan atas kesalahan yang sama," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat bersama pengarah imigresen negeri, di sini Isnin.

Hishammuddin berkata, proses penguatkuasaan itu akan berlangsung sepanjang proses pemutihan, yang akan disusuli dengan penguatkuasaan pasca pemutihan yang akan dilakukan dengan skala lebih besar dan menyeluruh.

Katanya, proses penguatkuasaan juga dimantapkan dengan penggunaan Sistem Penguatkuasaan dan Pendaftaran Nasional (NERS) yang baru diperkenalkan, yang membolehkan status warga asing disemak dalam masa sebenar.

"Antara maklumat yang boleh diakses oleh pegawai penguatkuasaan ialah profil warga asing, majikan, gambar, status keberadaan semasa termasuk tempoh sah laku pas dan permit, lokasi tempat tinggal dan tempat bekerja.

"Sistem ini dapat mengelakkan isu pemalsuan dokumen dan identiti. Bagi warga asing yang tidak membawa dokumen, status mereka akan tetap dapat disemak serta-merta melalui data biometrik," katanya.

Mengenai proses pemutihan Program 6P yang bermula 10 Oktober lepas, Hishammuddin berkata seramai 27,514 PATI telah diputihkan (didaftarkan secara sah), melibatkan 2,208 majikan di seluruh negara, sehingga semalam.

Katanya sepanjang tempoh proses pemutihan itu, kerajaan juga melaksanakan proses pengampunan yang melibatkan dua kategori iaitu PATI yang telah menyertai proses pendaftaran dan ingin terus meninggalkan negara dan PATI yang menyerah diri secara sukarela.

"PATI berkenaan boleh terus berurusan dengan Jabatan Imigresen untuk mendapatkan Memo Periksa Keluar tanpa dikenakan sebarang tindakan," katanya.

Hishammuddin berkata majikan yang mempunyai keperluan mendesak untuk mendapatkan pekerja asing boleh memohon mendapatkan pekerja pada kalangan PATI tidak bermajikan yang telah berdaftar ketika proses pendaftaran.

Majikan boleh mendapatkan senarai PATI tersebut melalui laman web KDN di http://www.moha.gov.my yang turut memaparkan prosedur lengkap bagi memudahkan majikan membuat permohonan. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia