Ugut Guna Pedang Samurai: Penjual Kismis Dipenjara Sehari

SHAH ALAM: Mahkamah Majistret di sini pada Khamis, memerintahkan seorang penjual kismis menjalani hukuman penjara sehari dan membayar denda RM3,000 selepas didapati bersalah melakukan ugutan dengan menggunakan sebilah pedang samurai.

Majistret Norkamilah Aziz juga memerintahkan tertuduh, Muhammad Nazmi Roslan, 27, dihukum denda RM2,500 bagi kesalahan memiliki pedang samurai terbabit secara tidak sah.

Jika denda tersebut gagal dibayar, Norkamilah memerintahkan supaya tertuduh dihukum penjara selama enam dan lima bulan. Muhammad Nazmi didakwa melakukan ugutan jenayah terhadap Mohd. Adzran Safarudin, 23, dengan menetak kereta milik mangsa menggunakan sebilah pedang samurai pada pukul 2 pagi, 26 September 2010 di hadapan Restoran Sempeneh, Jalan Badminton 13/29, Seksyen 13 di sini.

Bagi kesalahan itu, dia dituduh mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Tertuduh turut didakwa mengikut Seksyen 6(1) Akta Bahan-bahan Kakisan, Letupan dan Senjata Merbahaya 1958 bagi kesalahan memiliki pedang samurai sepanjang 82 sentimeter di tempat yang sama pada pukul 1.20 pagi, 13 Oktober 2010.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Noor Husnita Mohd. Radzi yang mengemukakan lima saksi manakala tertuduh membawa tiga saksi bagi menyokong pembelaannya.

Pada rayuannya, tertuduh memohon agar dikenakan hukuman ringan dengan alasan mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan selain kejadian itu juga berlaku akibat provokasi.

Bagaimanapun, Noor Husnita memohon tertuduh dikenakan satu hukuman yang mampu memberi pengajaran kepada orang ramai agar tidak bertindak membuta tuli serta tidak mengendahkan undang-undang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain