Sains dan Matematik:Page Minta Kerajaan Benarkan Ibu Bapa Pilih Bahasa - Semasa | mStar

Sains dan Matematik:Page Minta Kerajaan Benarkan Ibu Bapa Pilih Bahasa

KUALA LUMPUR: Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan (Page) menggesa kerajaan memberi kebebasan kepada ibu bapa memilih bahasa penghantar untuk anak-anak mereka mempelajari sains dan matematik di sekolah.

Pengerusi persatuan Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata ibu bapa hendaklah diberi hak memilih untuk anak-anak mereka seperti dinyatakan dengan jelas dalam kata penghantar Akta Pendidikan 1966 bahawa 'kanak-kanak sekolah adalah dididik menurut hasrat ibu bapa mereka."

Page, yang menyokong agar dikekalkan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), tidak menentang kerajaan cuma ia mahu menentukan kanak-kanak diberi sebaik-baik pendidikan dan diajar dalam bahasa yang paling wajar, katanya pada satu sidang akhbar.

"Semua pihak perlu bersikap realistik dan rasional terhadap isu bahasa kerana mereka yang menanggung akibat dasar yang sembarangan ini adalah anak muda sekarang dan generasi akan datang," kata Noor Azimah pada sidang akhbar itu yang turut dihadiri wakil daripada pelbagai badan bukan kerajaan mengenai pendidikan yang turut menyokong usaha mengekalkan PPSMI termasuk presiden pengasas Institut Demokrasi dan Ehwal Ekonomi (Ideas), Tunku Zain Al-'Abidin dan Presiden Jaringan Melayu Malaysia, Azwanddin Hamzah.

Dasar PPSMI dilaksanakan secara berperingkat mulai Tahun Satu, Tingkatan Satu dan Tingkatan Enam Rendah pada tahun 2003.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pada tahun 2009 bahawa kerajaan akan menukar dasar PPSMI itu balik kepada Bahasa Malaysia di sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil mulai 2012 tetapi penekanan juga diberi terhadap Bahasa Inggeris.

Azwanddin pula berkata suara dan pendapat ibu bapa harus didengar oleh kerajaan khususnya dalam isu berkaitan pendidikan anak-anak.

"Mempelajari Bahasa Inggeris tidak akan menjatuhkan martabat bangsa Melayu, malah kita (Melayu) akan menjadi lebih hebat mempelajari bahasa tersebut bermula dengan pendedahan kepada generasi muda," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain