suria

Indonesia Setuju Batalkan Moratorium Pembantu Rumah Bermula 1 Disember - Susilo

LOMBOK: Kerajaan Indonesia mengumumkan penarikan balik moratorium ke atas pembantu rumah negara itu ke Malaysia bermula 1 Disember ini.

Perkara tersebut diumumkan oleh Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono dalam perundingan tahunan Malaysia-Indonesia di sini, Khamis.

Rundingan tahunan itu membabitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Susilo.

Pertemuan itu bagi membincangkan usaha meningkatkan kerjasama dan hubungan dua hala dalam pelbagai bidang.

Pertemuan yang dihoskan secara bergilir-gilir itu juga menjadi forum penting bagi kedua-dua negara mencari penyelesaian kepada isu-isu bilateral.

Selain penandatangan memorandum persefahaman tentang Pengelakan Cukai Berganda pada akhir pertemuan pada Khamis, perundingan tahunan kali ini juga membincangkan isu dua negara, termasuk soal penarikan balik moratorium penghantaran pembantu rumah Indonesia ke Malaysia dan isu sempadan daratan dan sempadan maritim yang menjadi pertikaian kedua-dua negara.

Indonesia melaksanakan moratorium itu sejak 26 Jun 2009, berikutan beberapa kes penderaan pembantu rumah negara itu oleh majikan di Malaysia, namun pihak berkuasa Malaysia telah bertindak tegas dengan mengheret majikan terbabit ke mahkamah.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

30 Ahli PKR Bukit Piatu Keluar Parti

Artikel Lain