Pasukan Interim Akan Dibentuk Bagi Penubuhan Perbadanan Kampung Baru - Semasa | mStar

Pasukan Interim Akan Dibentuk Bagi Penubuhan Perbadanan Kampung Baru

PUTRAJAYA: Satu Pasukan Interim akan dibentuk pada pertengahan bulan depan sebagai permulaan kepada penubuhan Perbadanan Kampung Baru dengan geran permulaan sebanyak RM15 juta, kata Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Beliau berkata pasukan itu akan berfungsi sebagai badan yang akan mencadangkan struktur, pelantikan anggota perbadanan tersebut dan majlis penasihatnya.

"Di peringkat kementerian, kita sudah mula gerak kerja walaupun kita masih perlu mendapatkan kelulusan di peringkat Dewan Negara, meskipun Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampung Baru 2011 telah diluluskan di peringkat persidangan Dewan Rakyat pada 5 Oktober lalu.

"Kita akan melantik satu Interim Team untuk memulakan gerak kerja sebelum Perbadanan Kampung Baru ditubuhkan secara rasmi yang mana kita harapkan pada awal tahun depan," katanya kepada pemberita selepas satu majlis taklimat kepada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan badan bukan kerajaan (NGO) berhubung pembangunan Kampung Baru.

Taklimat tersebut diadakan bagi mendapat pandangan serta cadangan daripada GLC dan NGO berhubung pembangunan yang akan dilaksanakan di Kampung Baru.

Antara NGO berkenaan ialah Persatuan Pembangunan Kampung Baru (PPKB), Persatuan Anak-Anak Kampung Baru, Malay Agricultural Society (MAS) serta semua ketua kampung di tujuh buah kampung di Kampung Baru.

Raja Nong Chik berkata pasukan interim tersebut akan bertanggungjawab dalam memberi penerangan berkenaan dengan isu berhubung pembangunan semula Kampung Baru kepada pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru.

Beliau juga berkata beberapa projek infrasruktur "touch point" dengan anggaran kos sebanyak RM8.8 juta turut telah dilaksanakan di Kampung Baru bermula tahun ini seperti menaik taraf jalan, lorong dan longkang. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain