Pasukan Interim Akan Dibentuk Bagi Penubuhan Perbadanan Kampung Baru - Semasa | mStar

Pasukan Interim Akan Dibentuk Bagi Penubuhan Perbadanan Kampung Baru

PUTRAJAYA: Satu Pasukan Interim akan dibentuk pada pertengahan bulan depan sebagai permulaan kepada penubuhan Perbadanan Kampung Baru dengan geran permulaan sebanyak RM15 juta, kata Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Beliau berkata pasukan itu akan berfungsi sebagai badan yang akan mencadangkan struktur, pelantikan anggota perbadanan tersebut dan majlis penasihatnya.

"Di peringkat kementerian, kita sudah mula gerak kerja walaupun kita masih perlu mendapatkan kelulusan di peringkat Dewan Negara, meskipun Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampung Baru 2011 telah diluluskan di peringkat persidangan Dewan Rakyat pada 5 Oktober lalu.

"Kita akan melantik satu Interim Team untuk memulakan gerak kerja sebelum Perbadanan Kampung Baru ditubuhkan secara rasmi yang mana kita harapkan pada awal tahun depan," katanya kepada pemberita selepas satu majlis taklimat kepada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan badan bukan kerajaan (NGO) berhubung pembangunan Kampung Baru.

Taklimat tersebut diadakan bagi mendapat pandangan serta cadangan daripada GLC dan NGO berhubung pembangunan yang akan dilaksanakan di Kampung Baru.

Antara NGO berkenaan ialah Persatuan Pembangunan Kampung Baru (PPKB), Persatuan Anak-Anak Kampung Baru, Malay Agricultural Society (MAS) serta semua ketua kampung di tujuh buah kampung di Kampung Baru.

Raja Nong Chik berkata pasukan interim tersebut akan bertanggungjawab dalam memberi penerangan berkenaan dengan isu berhubung pembangunan semula Kampung Baru kepada pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru.

Beliau juga berkata beberapa projek infrasruktur "touch point" dengan anggaran kos sebanyak RM8.8 juta turut telah dilaksanakan di Kampung Baru bermula tahun ini seperti menaik taraf jalan, lorong dan longkang. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini