KPT Kaji Kriteria Permohonan Pelajar Antarabangsa - Semasa | mStar

KPT Kaji Kriteria Permohonan Pelajar Antarabangsa

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) sedang mengkaji proses serta kriteria permohonan pelajar antarabangsa yang ingin melanjutkan pelajaran di negara ini.

Kajian itu termasuk melihat amalan negara maju dalam hal berkaitan permohonan pelajar antarabangsa yang ingin melanjutkan pelajaran ke negara mereka.

Dalam satu kenyaaan pada Rabu, kementerian itu menjelaskan bahawa kajian itu perlu ekoran laporan mengenai peningkatan kegiatan melanggar undang-undang yang dilakukan oleh pelajar asing di institusi peggajian tinggi swasta (IPTS) terutamanya dari benua Afrika.

Antara kegiatan yang dilaporkan termasuk jenayah komersial dan narkotik serta tinggal di negara ini melebihi masa yang ditetapkan.

Menurut kenyataan itu lagi antara langkah yang telah diambil bagi mengekang masalah itu termasuk mewajibkan semua IPTS mendapatkan kelulusan daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) sebelum dibenarkan mengambil pelajar asing.

"Sehingga kini, terdapat 189 buah IPTS mempunyai kelulusan KDN yang melibatkan 62 IPTS bertaraf Kolej Universiti dan Universiti serta 127 IPTS bertaraf Kolej," kata kenyataan itu.

Selain itu, Jabatan Pengajian Tinggi hanya akan memproses permohonan bagi perakuan pas pelajar antarabangsa melalui sistem e-pelajar yang ditadbir urus oleh Jabatan Imigresen Malaysia.

Perakuan diberikan berdasarkan dokumen yang dikemuka kepada Kementerian seperti surat tawaran IPTS, transkrip, status akreditasi program Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), laporan kesihatan dan Sijil Sokongan Luar Negara (non objection certificate) bagi pelajar dari negara Sub Sahara.

Pihak kementerian juga bekerjasama dengan KDN, Jabatan Imigresen dan polis dengan melakukan pemantauan ke atas pelajar antarabangsa di IPTS dari semasa ke semasa dan mengenakan beberapa tindakan penguatkuasaan ke atas IPTS sekiranya didapati melakukan kesalahan atau kegagalan dalam pengurusan pelajar antarabangsa secara berkesan.

"Tindakan undang-undang akan diambil ke atas institusi berkenaan atau pelajar antarabangsa di bawah undang-undang yang berkaitan," menurut kenyataan itu. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain