TPM:BN Tidak Akan Korbankan Prinsip Asas Perkongsian Kuasa dan Keadilan

MUAR: Barisan Nasional (BN) tidak akan mengorbankan prinsip asas perkongsian kuasa dan keadilan dalam usaha untuk mencapai kata sepakat di dalam isu pengagihan kerusi pada pilihan raya umum (PRU) ke-13, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata apa yang penting di dalam formula pengagihan kerusi di kalangan parti komponen BN adalah kemampuan parti pemerintah untuk mengekalkan kuasa pada PRU akan datang.

"Asas perkongsian kuasa dan keadilan di dalam pembahagian itu (kerusi di antara parti komponen BN), tidak akan kita korbankan," katanya kepada pemberita selepas majlis khas kesejahteraan rakyat kawasan Parlimen Pagoh di Kampung Paya Panjang di sini, Isnin.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno berkata, beliau terlibat di dalam perbincangan tentang pengagihan kerusi itu sebagai pengerusi jawatankuasa pengurusan BN dan Timbalan Pengerusi BN.

Beliau berkata formula baru pengagihan kerusi di antara parti komponen BN perlu mengambil kira cabaran-cabaran ekosistem dan landskap politik terkini negara membabitkan pelbagai isu.

"BN mesti mendapat sokongan daripada rakyat dan perlu sedar tentang cabaran-cabaran landskap politik yang sudah berbeza, harapan rakyat yang semuanya sudah jauh berbeza, ianya perlu diambil kira," katanya.

Formula lama pengagihan kerusi di antara BN, menurutnya telah 'memenuhi tujuannya" dan kini formula baru perlu dirumus dengan mengambil kira persekitaran politik terkini dalam negara.

Katanya, juga penting dalam isu pengagihan kerusi itu adalah faktor "menang-menang" di antara parti komponen BN.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pada peringkat ini semua parti komponen B Nboleh membuat penilaian masing-masing termasuk berkenaan "calon boleh menang" sebagaimana yang diminta oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pada Ahad, Najib berkata pengagihan semula kerusi BN pada PRU-13 dibuat selaras dengan perubahan politik ketika ini yang memerlukan BN meletakkan calon yang boleh menang.

Kata Perdana Menteri, pengagihan itu juga akan dibuat berasaskan semangat kerjasama di kalangan parti-parti komponen dalam memastikan BN mampu mencapai kemenangan besar pada PRU-13.

Terdahulu ketika berucap pada majlis kesejahteraan rakyat itu, Muhyiddin yang juga anggota Parlimen Pagoh berkata, BN telah melaksanakan program membantu rakyat sejak dahulu lagi, tanpa mengira kaum dan agama.

Timbalan Perdana Menteri berkata, BN akan membantu semua golongan yang memerlukan dan kurang bernasib baik seperti warga emas, orang kurang upaya, ibu tunggal dan miskin.

Katanya, program kesejahteraan rakyat turut membabitkan persatuan-persatuan belia, badan bukan kerajaan dan pemimpin-pemimpin tempatan sebagai mengiktiraf sumbangan mereka terhadap masyarakat tempatan.

Sebanyak 168 orang menerima bantuan pada program tersebut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

14 Barangan Terkawal Sempena Deepavali

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain