Orang Ramai Terus Disaran Guna Pengangkutan Awam, Kurangkan Kesesakan Lalu Lintas Di Ibu Negara - Semasa | mStar

Orang Ramai Terus Disaran Guna Pengangkutan Awam, Kurangkan Kesesakan Lalu Lintas Di Ibu Negara

KUALA LUMPUR: Orang ramai terus disaran mengurangkan kebergantungan pada kenderaan persendirian, sebaliknya menggunakan sistem pengangkutan awam bagi mengurangkan kesesakan di ibu negara.

Menyarankan demikian Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata kadar pemilikan kereta di kalangan pengguna kenderaan kini terus meningkat dari lapan hingga 12 peratus setiap tahun sepanjang tempoh lima tahun lepas.

"Selain itu, faktor kadar kenderaan dinaiki seorang individu juga terlalu tinggi jika dibandingkan dengan pengguna (individu) yang menggunakan pengangkutan awam iaitu nisbahnya 85:15," katanya ketika menjawab soalan Dr. Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) di persidangan Dewan Rakyat, Selasa.

Dr Tan bertanyakan mengenai pelaksanaan kerajaan dalam memperbaiki sistem pengangkutan dan kesesakan lalu lintas di ibu negara.

Raja Nong Chik berkata halangan-halangan lalu lintas kesan dari sikap pemandu yang tidak mematuhi peraturan lalu lintas dan kejadian-kejadian seperti kemalangan serta projek-projek pembangunan juga merupakan salah satu punca berlakunya kesesakan lalu lintas.

Dalam pada itu, beliau berkata sistem pengangkutan di bandaraya ini kini memuaskan dengan rangkaian jalan raya yang lengkap, kadar kebolehsampaian yang tinggi dan sistem pengangkutan awam yang semakin meningkat.

Namun demikian, katanya, kerajaan sentiasa prihatin untuk meningkatkan sistem pengangkutan dari semasa ke semasa dengan beberapa projek dilaksanakan bagi mencapai usaha tersebut.

"Antara program itu ialah menaiktaraf jalan-jalan utama, membina persimpangan bertingkat, menghubungkan jalan yang tidak bersambung dan mempertingkatkan pengurusan trafik.

"Kita juga berhasrat untuk menaiktaraf kemudahan-kemudahan pengangkutan awam serta melengkapkan rangkaian jalan raya khususnya untuk jalan lingkaran dan serta jalan-jalan jajaran ke luar bandar," katanya.

Beliau berkata penguatkuasaan lalu lintas oleh pihak berkuasa perlu diperketatkan memandangkan sikap pemandu yang tidak mematuhi peraturan lalu lintas selain dapat mengelakkan kes kemalangan maut di negara ini.

"Kita turut mengadakan usahasama bersepadu dengan Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bagi menjalankan tindakan penguatkuasaan yang lebih ketat," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Mercun: Pelajar Didenda RM2,000

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain