Kerajaan Perlu Bertindak Terhadap Ibu Bapa Tidak Hantar Anak Ke Sekolah - Semasa | mStar

Kerajaan Perlu Bertindak Terhadap Ibu Bapa Tidak Hantar Anak Ke Sekolah

KUALA LUMPUR: Seorang Anggota Parlimen mencadangkan supaya tindakan dikenakan ke atas ibu bapa yang masih tidak mahu menghantar anak-anak mereka ke sekolah dengan alasan kurang berkemampuan.

Liang Teck Meng (BN-Simpang Renggam) berkata ibu bapa tidak boleh menggunakan alasan kurang berkemampuan lagi kerana kerajaan telah memansuhkan yuran persekolahan untuk sekolah rendah dan menengah bermula sesi persekolahan tahun depan.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2012 di Dewan Rakyat di sini Isnin.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Belanjawan 2012 pada 7 Okt lepas mengumumkan buat pertama kalinya dalam sejarah pendidikan rendah dan menengah di sekolah-sekolah kerajaan disediakan secara percuma bermula sesi persekolahan 2012 bagi membolehkan setiap kanak-kanak di negara ini, tanpa mengira latar sosio-ekonomi, mendapat pendidikan.

Liang juga berharap para guru dapat menjalankan tugas mereka dengan baik memandangkan di bawah Belanjawan 2012, dengan para guru siswazah turut menerima faedah termasuk tempoh kenaikan gred ke DG44 pada tahun kelapan perkhidmatan dan ke gred DG48 pada tahun ke-16.

"Kita tidak mahu ada guru yang tidak bertanggungjawab dalam menjalankan tugas mereka seperti ponteng kerja, kerap ambil cuti sakit, tidak masuk kelas, tidur atau menyentuh soal peribadi pelajar termasuk berkaitan agama," katanya.

Persidangan Dewan Rakyat bersambung hari ini. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Mercun: Pelajar Didenda RM2,000

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.