Dasar Penerbangan Nasional Akan Disediakan Secara Formal:Najib - Semasa | mStar

Dasar Penerbangan Nasional Akan Disediakan Secara Formal:Najib

SEPANG: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kini masanya bagi kerajaan menyediakan secara formal satu Dasar Penerbangan Nasional, memandangkan suasana yang wujud di negara ini serta kematangan pelbagai segmen di sektor berkenaan sekarang.

Perdana Menteri berkata adalah penting satu dasar komprehensif yang menjelaskan segala aspek utama penerbangan, hala tujunya, objektif dan strategi jangka panjang disediakan untuk dilihat jelas oleh semua pemegang kepentingan dalam bidang penerbangan pada masa paling tidak menentu dan cepat berubah bagi sektor ini.

"Ke arah matlamat itu, kerajaan menerusi Kementerian Pengangkutan bercadang menggubal satu dasar secepat mungkin.

"Saya percaya kementerian itu telah mengadakan beberapa rundingan dan perbincangan dengan pelbagai pihak dan satu rangka kerja dasar akan terbentuk dalam masa terdekat," ujarnya.

Najib berucap pada pelancaran 100 Tahun Penerbangan di Malaysia di Hangar 6, A380 Malaysia Airlines (MAS), Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini malam tadi.

Turut hadir Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha.

Najib berkata beliau yakin Dasar Penerbangan Nasional akan memberi dorongan penting kepada negara ketika kita melangkah seterusnya ke masa depan lebih cerah dan jelas untuk penerbangan Malaysia.

"Saya amat berharap dapat mengumumkan dasar ini selepas semua input, pandangan dan perhatian dari semua pemegang kepentingan dipertimbang dan dinilai," kata beliau. Perdana Menteri berkata di Malaysia, kerajaan menyedari hakikat bahawa infrastrutur penerbangan adalah kritikal kepada pembangunan negara dan integrasi global.

Beliau berkata Malaysia telah menikmati faedah dari hubungan udara yang telah memperluas pasaran eksport negara secara global dan menjana pertumbuhan besar industri pelancongan.

"Tahun lepas, pergerakan penumpang keseluruhannya di semua lapangan terbang kita berkembang 12 peratus kepada lebih 57 juta penumpang. KLIA saja mencatatkan lebih 34 juta pergerakan penumpang, naik 14.8 peratus dari tahun sebelumnya, dengan 60 pesawat kini beroperasi dari fasiliti kelas dunia ini.

"Hakikat sebenar ialah sektor penerbangan nasional ini mempunyai kesan gandaan yang besar 12.5 kali terhadap ekonomi negara keseluruhannya dari segi pembangunan pelancongan, infrastruktur dan lojistik," kata beliau. Pada majlis itu, Najib turut menyampaikan lesen kepada 47 pelajar yang mengikuti pengajian dalam bidang kejuruteraan penyelenggaraan pesawat. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Mercun: Pelajar Didenda RM2,000

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain