Taman Tun Dr Ismail Jadi Perintis Program Bandar Selamat Di Lembah Klang - Semasa | mStar

Taman Tun Dr Ismail Jadi Perintis Program Bandar Selamat Di Lembah Klang

KUALA LUMPUR: Taman Tun Dr Ismail (TTDI) di Damansara dekat sini, dipilih sebagai kawasan penempatan perintis untuk Program Bandar Selamat yang mensasarkan penurunan kadar jenayah setempat sehingga 50 peratus.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung berkata bagi memastikan perkara itu tercapai, aspek keselamatan di TTDI dinaik taraf dan dijangka siap hujung tahun ini.

Jika berkesan, program akan dilaksanakan di kawasan lain dan polis akan membantu mengenal pasti tempat yang memerlukan program ini, katanya pada sidang media selepas melawat kawasan sekitar TTDI, Isnin.

Katanya kerajaan memperuntukkan RM1.45 juta kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur bagi melaksanakan program di TTDI itu.

Antara usaha naik taraf yang dilakukan ialah pemasangan tujuh kamera litar tertutup, menukar lampu jalan daripada 150 watt kepada 250 watt, membina redaan trafik dan perluasan Sistem Pemantauan Bandar Selamat ke Balai Polis TTDI, katanya.

Beliau berkata TTDI, yang merupakan antara penempatan terawal di ibu kota, juga akan dilengkapi dengan semua ciri keselamatan terkandung dalam konsep Reka Bentuk Persekitaran Yang Selamat (CPTED).

Konsep itu yang mendapat persetujuan Jemaah Menteri pada 8 Jun lepas, menggunakan prinsip dan strategi mudah untuk menghasilkan persekitaran fizikal yang selamat bagi menghindarkan kejadian jenayah, di samping meningkatkan kualiti persekitaran dan kehidupan. Sementara itu Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah yang turut hadir, berkata kawasan TTDI yang mempunyai 6,500 unit rumah, mencatatkan 247 kes jenayah dari Januari hingga September lepas, merangkumi 62 kes jenayah keras dan 185 kes jenayah harta benda. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Taib Mahmud Akan Disapina Bekas Menantu

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Elak Sertai Silat Berunsur 'Mantera'

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain