Pokai Gesa Kerajaan Pusat Kawal Harga Barang - Semasa | mStar

Pokai Gesa Kerajaan Pusat Kawal Harga Barang

ALOR SETAR: Sebuah kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai Persatuan Orang Kedah Anti Inflasi atau Pokai pada Jumaat mengadakan demostrasi aman bagi menggesa kerajaan memantau harga barang yang semakin meningkat sejak akhir-akhir ini.

Seorang anggota kumpulan itu, Mohd Azizi Abdullah, 35, berkata kenaikan harga barang sejak akhir-akhir ini seperti ayam, sayur, cili merah dan bawang dilihat sangat keterlaluan dan menindas masyarakat terutamanya di luar bandar.

"Masyarakat di kawasan ini (Kuala Kedah) hanya bekerja sebagai nelayan dan petani. Jadi kenaikan harga barang amat dirasai dan membebankan kami. Kami harap kerajaan dapat terus memantau harga barang bukan sahaja semasa musim perayaan tetapi hari-hari lain juga perlu dipantau," katanya selepas mengadakan demostrasi aman anti inflasi berhampiran Pasar Besar Alor Setar dekat sini, Jumaat.

Mohd Azizi berkata walaupun harga minyak turun sedikit tetapi harga barang-barang lain terus meningkat dan membebankan rakyat.

"Kami bukannya bergaji besar. Walaupun kenaikan harga sesetengah barang itu sedikit, tetapi ia tetap dirasai," katanya.

Sementara itu, tinjauan Bernama di Pasar Besar Alor Setar mendapati harga ayam menurun berbanding 10 hari lepas.

Seorang peniaga ayam Johari Saad, 37, berkata kini dia menjual ayam dengan harga RM7 sekilogram berbanding RM7.80 sekilogram pada 10 hari lepas.

"Harga ayam tak pernah sampai RM8 sekilogram... 10 hari lepas ayam mahal kerana pembekal mengalami masalah kekurangan ayam sebab banyak ayam mati sebelum disembelih. Jadi mereka terpaksa menjual kepada kami dengan harga yang tinggi dan kami juga terpaksa menaikkan sedikit harga ayam bagi mendapat sedikit keuntungan," katanya.

Johari berkata dia berharap agar harga ayam bukan hanya dikawal semasa musim perayaan sahaja tetapi pada setiap masa.

"Saya juga pengguna. Jadi bila ada pengguna merungut harga mahal, kami yang berniaga turut terasa. Kami terpaksa menjual dengan harga itu kerana harga yang kami dapat daripada pembekal juga tinggi," katanya.

Lim Chong Heng, 41, yang turut berniaga ayam meminta agar kerajaan meletakkan harga siling kepada ayam kampung kerana harganya terlalu tinggi iaitu RM11 sekilogram.

"Walaupun tak banyak yang cari ayam kampung tapi ia tetap mendapat permintaan. Jadi saya harap harga ayam kampung dapat dikawal bagi tidak membebankan pengguna," katanya.

Seorang peniaga cili merah V. Vasudi Devi berkata harga cili merah terlalu tinggi iaitu RM10 hingga RM15 sekilogram.

"Kenaikan ini mungkin disebabkan cuaca yang selalu hujan sejak akhir-akhir ini. Bukan harga sahaja yang mahal malah kualiti cili merah juga merosot. Pelanggan banyak merungut terutamanya yang nak sambut Deepavali minggu depan.

"Saya sebagai peniaga tak boleh nak buat apa-apa kerana saya dapat daripada pembekal pun memang mahal," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain