Banjir di Indochina Paksa Malaysia Cari Bekalan Beras Daripada Negara Lain - Semasa | mStar

Banjir di Indochina Paksa Malaysia Cari Bekalan Beras Daripada Negara Lain

PETALING JAYA: Banjir yang melanda negara Indochina telah menimbulkan kerisauan bukan sahaja terhadap keselamatan awam malah bekalan makanan termasuk beras.

Lebih memburukkan keadaan apabila kira-kira 1.5 juta hektar kawasan penanaman padi di Thailand, Vietnam, Kemboja dan Laos musnah akibat banjir buruk yang melanda negara masing-masing.

Kejadian tersebut telah menjejaskan bekalan beras di negara ini, kerana hampir 30 peratus bekalan beras Malaysia diimport daripada negara-negara berkenaan.

Bukan itu sahaja, harga komoditi berkenaan dijangka melambung tinggi ekoran kekurangan bekalan dalam tempoh terdekat.

Satu pertiga bekalan beras Malaysia diimport daripada Thailand manakalah separuh daripada bekalan tersebut masih berada di Bangokok dan tidak dapat dihantar kerana banjir buruk yang melanda negara gajah putih itu.

Timbalan Menteri Pertanian, Industri dan Asas Tani, Datuk Johari Baharum berkata Malaysia akan mencari bekalan beras alternatif daripada negara Pakistan dan India serta negara-negara lain.

“Kita mempunyai sejuta tan metrik bekalan beras yang mampu bertahan untuk tempoh lima bulan. Selain daripada itu, 70 peratus bekalan beras yang lain merupakan sumber yang diperolehi daripada petani tempatan dan sumber ini tidak terjejas.

“Justeru bekalan beras kita tidak terjejas kerana penanaman padi secara berterusan di negara ini telah mengurangkan kebergantungan kepada import beras daripada negara luar,” katanya

Rakyat Malaysia menggunakan kira-kira 180,000 tan beras setiap bulan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

BN, PAS bentuk kerajaan baharu di Johor