PLKN: Kerajaan Belanja RM4.7 Bilion - Semasa | mStar

PLKN: Kerajaan Belanja RM4.7 Bilion

KUALA LUMPUR: Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) telah menelan belanja sebanyak RM4.7 bilion sejak ia ditubuhkan pada 2004 sehingga 31 Ogos tahun ini.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata, program berkenaan berjaya memberi kesedaran kepada pelatih terutama bagi membentuk jati diri menerusi imej dan pelakuan positif.

Menurut beliau modul latihan PLKN juga secara tidak langsung berjaya menghindari golongan remaja daripada mudah terlibat dengan kegiatan jenayah.

"Walaupun kementerian ini tidak mempunyai statistik remaja yang pernah menyertai PLKN tetapi masih terlibat dalam kes jenayah, namun kementerian yakin remaja yang menjalani PLKN mampu menjadi remaja yang mempunyai jati diri kukuh," katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, di sini, Rabu.

Beliau menjawab soalan Amran Abdul Ghani (PKR-Tanah Merah) yang ingin mengetahui kejayaan pencapaian PLKN dalam memberi kesedaran awal kepada remaja.

Selain itu menurut Abdul Latiff, peserta yang menyertai program PLKN didapati berjaya mengawal diri daripada terjebak dengan kes jenayah berdasarkan peningkatan pendaftaran pelatih dalam Pasukan Sukarela dari tahun ke tahun.

"Kajian-kajian yang dilaksanakan antaranya berkaitan keberkesanan PLKN bersama kumpulan penyelidik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di mana hasil kajian menunjukkan maklum balas yang positif melebihi 80 peratus terhadap semua komponen yang dinilai iaitu semangat patriotisme, perpaduan kaum, semangat kesukarelaan, berperwatakan positif dan pembentukan remaja yang cergas," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa