Jawatankuasa Khas: Pendengaran Awam Dalam Tempoh 3 Bulan - Semasa | mStar

Jawatankuasa Khas: Pendengaran Awam Dalam Tempoh 3 Bulan

KUALA LUMPUR: Pendengaran awam oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen bagi mengumpul maklum balas serta cadangan berhubung penambahbaikan sistem pilihan raya akan diadakan dalam tempoh tiga bulan bermula November ini hingga Januari tahun depan.

Pengerusinya, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, jawatankuasa berkenaan akan menemui wakil-wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berdaftar serta individu dalam masyarakat bermula 11 November ini.

Proses pendengaran awam tersebut akan diadakan di enam lokasi di seluruh negara dengan dua sesi pada setiap tempat.

Sesi pertama diadakan pada 11 dan 12 November bermula pukul 9.30 pagi di Bilik Jawatankuasa 2, bangunan Parlimen diikuti pada 25 dan 26 November di Bilik Kedah, Kompleks Pentadbiran Persekutuan Sabah di Kota Kinabalu.

Sementara itu pada 8 dan 9 Disember pendengaran awam akan diadakan di Bilik Gerakan Negeri, Wisma Bapa Malaysia, Kuching , Sarawak manakala pada 15 dan 16 Disember proses tersebut akan diadakan di Dewan Sri Pinang, Pulau Pinang.

Bagi wilayah Pantai Timur akan diadakan di Bilik Gerakan Negeri, Kota Baru, Kelantan pada 7 dan 8 Januari manakala di kawasan selatan ia akan diadakan pada 12 dan 13 Januari di Bilik Gerakan Tun Razak, Bangunan Sultan Ibrahim, Johor.

Keputusan berkenaan diputuskan dalam mesyuarat pertama jawatankuasa berkenaan yang dianggotai sembilan wakil rakyat daripada Barisan Nasional (BN), pembangkang dan bebas di bangunan Parlimen pada Rabu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain