Keselamatan Selat Melaka Dan Singapura Di Tahap Baik - Semasa | mStar

Keselamatan Selat Melaka Dan Singapura Di Tahap Baik

MELAKA: Enam projek keselamatan dan penjagaan persekitaran alam sekitar di Selat Melaka dan Selat Singapura yang dilaksanakan di bawah Dana Bantuan Pelayaran untuk memastikan keselamatan di selat tersebut berada di tahap terbaik, berjalan lancar.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha berkata dana yang dilancarkan pada 2008 di bawah Mekanisme Kerjasama Malaysia, Indonesia dan Singapura, kini berjumlah US$12.4 juta yang disumbangkan oleh tiga negara pesisir tersebut dan juga negara lain yang turut menggunakan selat berkenaan.

"Tumpuan utama adalah soal keselamatan terhadap semua kapal yang melalui Selat Melaka dan Selat Singapura dan yang sama penting hal persekitaran di mana kita amat prihatin dan mengambil berat tentang pencemaran dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Forum Kerjasama di bawah Mekanisme Kerjasama untuk Meningkatkan Keselamatan Pelayaran dan Perlindungan Alam Sekitar di Selat Melaka dan Singapura di sini, Isnin.

Projek yang dilaksanakan itu ialah memindahkan kerosakan dalam Skim Pemisahan Trafik di Selat Melaka dan Singapura, kerjasama dan pembinaan keupayaan mengenai kesediaan dan respons bahan merbahaya dan beracun di selat itu, dan mempamerkan projek kelas B transponder, Sistem Pengenalan Automatik mengenai kapal kecil.

Menubuhkan sistem air pasang dan surut, arus dan pengukuran angin untuk selat itu bagi meningkatkan keselamatan pelayaran di selat tersebut dan menggantikan dan mengendalikan bantuan pelayaran yang rosak akibat tsunami pada Disember 2004. Kong berkata rondaan keselamatan secara bersama di bawah mekanisme kerjasama itu, menunjukkan keberkesanan terutama dalam menangani kejadian serangan lanun dalam tempoh beberapa tahun lalu dan kini kegiatan serangan lanun di tahap sifar.

"Dalam lawatan saya ke banyak negara, perkara ini dibangkitkan oleh menteri pengangkutan dari negara-negara lain bahawa mereka amat menghargai apa yang dibuat oleh Malaysia, Indonesia dan Singapura berkenaan keselamatan di Selat Melaka dan Selat Singapura," katanya.

Sementara itu, Kong berkata kementeriannya akan melaksanakan pembinaan lebuh raya baru menerusi Belanjawan 2012 yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Jumaat lepas.

Beliau berkata lebuh raya baru yang bakal dibina bermula tahun depan ialah Lebuhraya Pantai Barat dari Banting, Selangor ke Taiping, Perak, Lebuhraya Pantai Timur dari Mersing, Johor ke Kuantan, Pahang.

"Satu lagi laluan penting dan sudah lama di rancang namun belum dilaksanakan iaitu laluan dari Bentong (Pahang) ke Gua Musang (Kelantan)," katanya yang tidak memberitahu kos keseluruhan projek lebuh raya baru itu.

Beliau berkata kementeriannya juga akan memberi beberapa inisiatif baru termasuk melanjutkan tempoh pemberian insentif selama dua tahun bagi pembelian kereta hybrid dan kenderaan elektrik.

Bagi mengalakkan pengusaha teksi menukar kenderaan lama kepada baru, kementerian akan menghapuskan cukai jualan dan cukai jalan kenderaan tersebut selain memberi insentif wang tunai. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Kerajaan, NGO Lancar Kempen Jom Boikot

Artikel Berikut

Mahkamah Batal Rayuan MP Sg Siput

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa