Malaysia Masih Boleh Capai 5 Hingga 6 Peratus Pertumbuhan Ekonomi Tahun Ini - Semasa | mStar

Malaysia Masih Boleh Capai 5 Hingga 6 Peratus Pertumbuhan Ekonomi Tahun Ini

RAWANG: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hpada Sabtu berkata kerajaan masih yakin mencapai pertumbuhan ekonomi antara lima hingga enam peratus tahun ini.

"Saya katakan ia ketika ini, inilah apa yang kita fikir. Sudah tentu, jika terdapatnya kejatuhan ketara, lainlah pula ceritanya. Ia akan menjejaskan keseluruhan dunia tanpa sebarang pengecualian," kata beliau kepada pemberita pada persidangan akhbar selepas sesi majlis bertemu orang ramai di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Kundang, di sini, Sabtu.

Najib berkata pada masa ini, negara masih boleh mencapai pertumbuhan ekonomi lima hingga enam peratus ekoran permintaan domestik yang kukuh dan penyusunan semula jumlah dagangan Malaysia.

Perdagangan Malaysia dengan Asean dan Asia Timur kini mewakili 46 peratus daripada jumlah dagangan sementara Eropah ialah sembilan peratus dan Amerika Syarikat 10 peratus.

"Dilihat kepada senario ekonomi, kita masih yakin mencapai pertumbuhan lima hingga enam peratus terutamanya jika projek-projek kerajaan dilaksanakan mengikut jadual," kata beliau. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain