Mahkamah Khas Rasuah Selesaikan 145 Kes Sejak Diwujudkan - Semasa | mStar

Mahkamah Khas Rasuah Selesaikan 145 Kes Sejak Diwujudkan

GEORGETOWN: Dalam tempoh kurang satu tahun, Mahkamah Khas Rasuah yang baru diwujudkan pada Februari lepas berjaya menyelesaikan sebanyak 145 kes melibatkan rasuah.

Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Hamzah berkata jumlah itu adalah sebahagian daripada keseluruhan 432 kes rasuah termasuk kes tertunggak yang telah diselesaikan.

"Sehingga 31 Dis tahun lepas terdapat 412 kes tertunggak dan kes yang paling lama adalah dari tahun 2001.

"Sejak Mahkamah Khas Rasuah ditubuhkan, sehingga 30 Ogos tahun ini, terdapat hanya 258 kes yang belum selesai dan kes yang paling lama adalah dari tahun 2006," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kursus Hakim-hakim Mahkamah Sesyen Khas Rasuah di sini, Sabtu.

Beliau berkata sebanyak 14 Mahkamah Khas Rasuah telah diwujudkan pada Februari tahun ini bertujuan mempercepatkan penyelesaian kes-kes berkaitan rasuah.

"Kita lihat penubuhan mahkamah berkenaan telah berjaya mempercepatkan penyelesaian kes rasuah dan ia memberi fokus kepada kes-kes lama yang masih belum diselesaikan," katanya.

Sementara itu, Pengarah Bahagian Pemantauan dan Penyelarasan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Rasuah, Datuk Hisham Nordin berkata salah satu inisiatif di bawah NKRA Rasuah ialah menjalankan perbicaraan dalam tempoh satu tahun.

"Apabila inisiatif itu dikenal pasti, langkah pertama yang dilakukan ialah mewujudkan Mahkamah Khas Rasuah supaya mahkamah ini dapat mengurangkan kes-kes tertunggak," katanya.

Mengenai kursus dua hari yang bermula hari ini, beliau berkata ia diadakan bertujuan mengenal pasti isu-isu dalam pengendalian kes rasuah sama ada di pihak mahkamah, pendakwaan atau pembelaan.

Kursus itu juga bertujuan memberi pendedahan kepada hakim dalam pengendalian kes berprofil tinggi dan kepentingan menyelesaikan kes berkaitan dalam tempoh satu tahun. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain