Hanya Dua Perkara Dalam Belanjawan 2012 Serupai Buku Jingga

KOTA BARU: Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata daripada beratus-ratus insentif untuk rakyat dalam Belanjawan 2012 dibentangkan semalam, hanya dua perkara sahaja yang kebetulan menyamai belanjawan Buku Jingga pembangkang.

Beliau berkata perkara itu adalah pemberian insentif kepada wanita RM500 yang berpendapatan isi rumah kurang daripada RM3,000 dan bantuan pendidikan kepada anak sekolah rendah dan menengah.

Katanya secara keseluruhan belanjawan tahun depan adalah lebih holistik untuk rakyat yang lebih berpijak di bumi nyata berbanding cadangan belanjawan pembangkang dalam Buku Jingga.

"Belanjawan 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah lebih praktikal berbanding Buku Jingga pembangkang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penutup Taklimat Perdana, di Terminal Agrobisnes Negara (TEMAN) dekat sini, Sabtu.

Turut hadir, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata demikian mengulas dakwaan pembangkang bahawa belanjawan yang dibentangkan semalam adalah untuk memancing undi pilihan raya umum yang kian hampir.

Jamil Khir pula berkata Belanjawan 2012 merupakan yang seimbang bagi pembangunan rohaniah dan jasmani kerana ia mengutamakan kebajikan rakyat.

"Ia bersesuaian dengan tuntutan Islam dan bajet kali ini meletakkan negara di landasan sebenar seiring dunia dan akhirat bukan sekadar angan-angan," katanya.

Sementara itu Ketua Pembangkang Kelantan Datuk Md Alwi Che Amad berkata belanjawan kali ini lebih bersifat keinsanan kerana rakyat mendapat faedah lebih banyak daripada kerajaan.

"Kalau dahulu segala projek dilaksanakan akan diberikan kepada kontraktor dalam aspek pembangunan namun sekarang semua rakyat menikmati insentif yang disediakan kepada mereka," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain