Usaha Memperkasa KDN Berikutan Pemansuhan Akta Kediaman Terhad:KSU - Semasa | mStar

Usaha Memperkasa KDN Berikutan Pemansuhan Akta Kediaman Terhad:KSU

KUALA LUMPUR: Tindakan sedang diambil bagi memperkasa Kementerian Dalam Negeri (KDN) berikutan tindakan kerajaan memansuhkan Akta Kediaman Terhad 1933, kata Ketua Setiausaha kementerian Tan Sri Mahmood Adam.

Beliau menyambut baik pembentangan pemansuhan akta itu di persidangan Dewan Rakyat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Rabu.

"KDN juga sedang mengambil segala langkah yang perlu sebagai persediaan kepada pelaksanaan rang undang-undang baru yang akan menggantikan Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969, serta Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) apabila kedua-duanya dibentangkan untuk pemansuhan kelak," kata Mahmood dalam satu kenyataan di sini Khamis.

Mengenai pemansuhan Akta Kediaman Terhad 1933, Mahmood berkata ia "tidak lagi sesuai dan relevan di dalam landskap keselamatan dan ketenteraman awam negara, kesan perubahan zaman dan perkembangan teknologi terkini."

"Situasi dunia tanpa sempadan hari ini telah menghapuskan sekatan fizikal, sekali gus menyebabkan komunikasi antara individu yang dikenakan sekatan dengan rakan-rakan jenayah mereka masih boleh berlaku menerusi pelbagai kaedah telekomunikasi terkini," katanya.

Beliau berkata kini waktunya akta itu dimansuh dan diganti dengan pendekatan baru yang lebih sesuai dan efektif berdasarkan situasi dunia hari ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Ucapan Penuh Belanjawan 2012

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain