Bajet 2012: Pelepasan Cukai Skim Pesaraan Swasta & Insurans - Semasa | mStar

Bajet 2012: Pelepasan Cukai Skim Pesaraan Swasta & Insurans

KUALA LUMPUR: Kerajaan mencadangkan pelepasan cukai baru sehingga RM3,000 ke atas caruman dalam Skim Persaraan Swasta dan anuiti insurans selama 10 tahun. Dengan ini, pelepasan cukai sedia ada ke atas Skim Persaraan Swasta dan anuiti insurans dirasionalkan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, semasa membentangkan Belanjawan 2012 di Parlimen pada Jumaat.

Cadangan berkenaan bagi memastikan kebajikan pekerja, apabila mencapai umur persaraan dapat hidup selesa.

Kerajaan juga mengumumkan pelepasan cukai sehingga RM6,000 untuk caruman kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan insurans hayat diperluaskan bagi meliputi caruman kepada Dana Pencen Swasta, kini dikenali sebagai Skim Persaraan Swasta. Dalam Belanjawan 2011, kerajaan juga mencadangkan supaya caruman majikan dinaikkan daripada 12 peratus kepada 13 peratus bagi pencarum yang menerima gaji bulanan RM5,000 dan ke bawah. Langkah ini akan memanfaatkan 5.3 juta pencarum KWSP. Pada masa ini, pesara menghadapi kekurangan simpanan untuk menampung kos sara hidup mereka setelah bersara. Kajian menunjukkan hampir 70 peratus menghabiskan kesemua simpanan mereka dalam masa 10 tahun selepas bersara. Sementara itu, kerajaan akan membenarkan pegawai dagang mengeluarkan caruman mereka dalam KWSP bagi pembelian rumah, sama seperti kemudahan yang disedaikan kepada warga Malaysia. Jumlah pegawai dagang di Malaysia meningkatkan kepada 41,000. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain