Bajet 2012: Imbuhan Meluas Kukuhkan Ekonomi Domestik

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumat membentangkan Belanjawan 2012 yang menyediakan insentif menyeluruh bagi mengukuhkan lagi ekonomi domestik. Ia merangkumi pakej rangsangan khas berjumlah RM6 bilion, imbuhan untuk menarik pelaburan dan merancakkan pasaran sukuk Islam perbankan, kewangan dan industri hospitaliti serta sokongan yang amat dinanti-nantikan untuk perusahaan kecil dan sederhana.

Najib, yang juga merupakan Menteri Kewangan mengumumkan yang FELDA Global Ventures Holdings akan disenaraikan menjelang pertengahan tahun depan bagi menghasilkan dana untuk menjadikan FGVH sebuah syarikat berstatus konglomerat global serta pengecualian cukai pendapatan bagi mempercepatkan pembangunan Pusat Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur KLIFD).

"Penyenaraian FGVH akan mewujudkan sebuah lagi syarikat saham mewah selain daripada menarik pelabur antarabangsa ke Bursa Malaysia," kata beliau dalam ucapan Belanjawan di Dewan Rakyat.

Dalam memastikan proses transformasi ekonomi Malaysia berjalan lancar, Najib berkata 17 subsektor perkhidmatan akan diliberalkan selain daripada peruntukan RM2.5 bilion di bawah dana mudahcara perkongsian awam-swasta (PPP) dengan RM300 juta untuk usahawan Bumiputera.

Bagi mempercepatkan pembangunan lima wilayah koridor, kerajaan akan memperuntukkan RM978 juta termasuk skim agropolitan di Besut, Terengganu dan projek kelompok perindustrian di Lahat Datu, Sabah serta projek bekalan air Samalaju di Sarawak. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain